MENU

Renzo Piano: de humanistische bouwer

Rudy Ricciotti: de ziel van beton

27 maart 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie

De hoogste toren in Praag zal een post-apocalyptisch monument zijn

Een reusachtig, roestig wrak, wiens boog naar de hemel wijst … De Top Tower, waarvan de bouw naar verwachting in 2021 van start zal gaan, zal de hoogste toren van de Tsjechische Republiek worden. En dat is een heel symbool.

Van gotische gevels tot barok winkels en een veelheid van contouren variërend van art nouveau tot art deco: wandelen door Praag is als wandelen in een openluchtmuseum. De Boheemse stad is één van de mooiste steden ter wereld: het historische centrum staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En op elke hoek van de straat ontdekken we een concentratie van geschiedenis, architectuur, schilderkunst, muziek en literatuur.

Maar de stad van honderd torens is niet alleen een voorbeeld van middeleeuwse stadsplanning die bewaard is gebleven van elke stedelijke vernieuwing. Het is een kosmopolitische stad geworden, met ook een aantal eigentijdse accenten. Praag, al bekend om het deconstructivisme van zijn beroemde Danshuis – het kantoorgebouw Nationale-Nederlanden ontworpen door architecten Vlado Milunić en Frank Gehry – Praag bereidt zich voor op de komst van zijn eerste post-apocalyptische toren, in het Nové Butovice-district.

  • Top Tower Black n' Arch i David Černý
  • Top Tower Black n' Arch i David Černý
  • Top Tower Black n' Arch i David Černý
  • Top Tower Black n' Arch i David Černý
  • Top Tower Black n' Arch i David Černý

Een conceptueel werk

De “Top Tower”, waarvan de bouw naar verwachting in 2021 van start zal gaan en die rond 2024 klaar zal zijn, zal de hoogste toren van de Tsjechische Republiek worden. Met een hoogte van 135 meter onderscheidt de constructie zich ook door een ongewoon ontwerp: een gigantisch wrak van een commercieel schip lijkt op het gebouw te zijn gestrand. De structuur lijkt op het roestige skelet van een verticaal gestrande boot en ziet er absoluut realistisch uit. Tot aan de schroef van het schip, dat dramatisch is opgehangen, zwevend in de lucht.

Met dit project waarschuwen architect Tomáš Císar van de studio Black N ‘Arch en conceptueel kunstenaar David Černý voor de gevolgen van de klimaatcrisis, “door een toekomst te verbeelden waarin een wrak zou botsen met een gebouw, tijdens een apocalyps veroorzaakt door cyclonen en stijgende zeeniveaus”. Een manier om het publiek bewust te maken en het voorbeeld te geven: het gebouw zal klimaatneutraal zijn en uitgerust worden met een systeem dat regenwater recupereert.

Het gebouw zal bestaan uit zo’n 250 kleine appartementen, kantoren, een cultureel centrum en winkels. Aan de bovenkant van het schip komt een panoramisch terras. Het zal toegankelijk zijn voor het publiek via een buitenlift. De wolkenkrabber staat in de buurt van het metrostation Nové Butovice, ver van het historische centrum van Praag waar hoge gebouwen niet zijn toegestaan. De ontwikkelaar hoopt dat zo’n originele structuur toeristen en inwoners van Praag naar deze plek zal aantrekken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord