MENU

Fietsen, een hulpmiddel voor stadsplanning

Oslo: een duurzaam Munch Museum dat voor iedereen toegankelijk...

14 november 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

De ideale duurzame stad van de toekomst is in 2030 al een feit!

De beroemde Deense architect Bjarke Ingels ontwerpt een stad genaamd Telosa, die naar verwachting “from scratch” in de Amerikaanse woestijn zal worden gebouwd.

hun visie is om een nieuwe stad in Amerika te creëren die een wereldwijde standaard zet voor het stadsleven, het menselijk potentieel uitbreidt en een standaard wordt voor toekomstige generaties.” aldus de ontwikkelaars van Telosa

Om te beginnen is het de bedoeling om een groot stuk grond te verwerven dat zou worden overgedragen aan een coöperatie, zodat de toenemende waarde de ontwikkeling van de stad kan financieren en het welzijn van de bewoners kan verbeteren. Dit alles met financiering aangeboden door Marc Lore, een miljardair die fortuin maakte in online commerce (met name voor de Walmart-keten). 

Telosa is grotendeels gebaseerd op de principes van tuinsteden in het VK en wordt verondersteld de meest duurzame stad ter wereld te worden. Met een scala aan mogelijkheden die op tafel liggen doordat van nul wordt gestart. “Van de opwarming van de aarde tot water en energie: hoe kunnen we het beter doen voor toekomstige generaties? En welke technologieën en andere beleids- en ontwerpinnovaties kunnen we integreren in deze nieuwe stad?

Een duurzamere en rechtvaardigere toekomst

Het project is echt futuristisch: denk zelfrijdende voertuigen, elektrische vliegtuigen, ondergronds materiaaltransport, fotovoltaïsche daken, verhoogde wateropslag en aeroponische boerderijen waarmee de structuur alles wat het produceert kan delen en distribueren. Maar bovenal is de filosofie van Telosa die van een stad met een economisch systeem waarin burgers de belangrijkste aandeelhouders zijn: als het beter gaat met de stad, gaat het ook beter met de bewoners. Wat Marc Lore equitisme noemt, een woord dat equality (gelijkheid) en kapitalisme combineert. Het gaat met andere woorden over het bevorderen van een nieuwe harmonieuze samenleving waarin verschillen ons sterker maken in plaats van ons te verdelen, en waar rechten en kansen voor iedereen worden gewaarborgd. 

De ontwerpers zijn van plan om in de komende 40 jaar een bevolking van vijf miljoen te bereiken en streven ernaar om al tegen 2030 een stad van 50.000 inwoners te creëren. Dat is morgen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord