MENU

Een smart city van Toyota aan de voet van...

Een nieuw drijvend park in New York om de...

16 maart 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

De markantste gebouwen van 2020

Wordt 2020 een goed jaar voor de architectuur? Hier zijn 5 nieuwe gebouwen, van Parijs tot Tokio, die het hart van de bouwvakkers sneller laat kloppen

De GES-2 van Renzo Piano

Het jaar belooft zeer gevuld te worden aan de opening van nieuwe musea over de hele wereld. In Moskou wordt het GES-2, een gigantisch museum voor hedendaagse kunst, ontworpen door architect Renzo Piano, in september ingehuldigd. Het gebouw, een voormalige industriële site gelegen aan de oevers van de Moskourivier, zal een oppervlakte hebben van meer dan 51.000 m2 en zal een amfitheater, een educatief centrum en kunstenaarsresidenties bevatten. Het werd gefinancierd door de Russische multimiljonair Leonid Mikhelson.

 • GES-2 by Renzo Piano Courtesy of VAC
 • GES-2 by Renzo Piano Courtesy of VAC
 • GES-2 by Renzo Piano Courtesy of VAC
 • GES-2 by Renzo Piano Courtesy of VAC

Bourse du Commerce – Pinault Collection

François Pinault heeft binnenkort zijn museum in Parijs, in het hart van de hoofdstad. Genaamd Bourse de Commerce-Pinault Collection, zal komende lente openen in het circelvormige gebouw waar ooit de prijzen van de grondstoffen werden vastgesteld. Genesteld tussen La Poste du Louvre en La Samaritaine, is dit project, dat erfgoed en zeer hedendaagse kunst verenigt, een antwoord op de Louis Vuitton Foundation, die eigendom is van Bernard Arnault, zijn belangrijkste rivaal in deze materie. Het immense beschilderde decor van 1889 onder de 40 meter hoge koepel, werd gerestaureerd en hangt over de heldere betonnen cilinder die de Japanse Tadao Ando als achitectonisch gebaar heeft getekend., getekend als

 • Bourse de Commerce - Pinault Collection © Tadao Ando
 • Bourse de Commerce - Pinault Collection © Tadao Ando
 • Bourse de Commerce - Pinault Collection © Tadao Ando

Het nieuwe Munch-museum in Oslo

De kranen met uitzicht op het museum gewijd aan de schilder Edvard Munch, in het centrum van Oslo, zullen dit jaar eindelijk klaar moeten zijn. Met zijn hoogte van 58 meter en een totale oppervlakte van 26.000 vierkante meter, is dit het grootste museum ter wereld dat gewijd is aan één enkele kunstenaar. Onder leiding van de Madrileense architect Juan Herreros zal deze 13 verdiepingen tellende gebouw meer dan de helft van Munch’s werk huisvesten, waaronder 1.150 schilderijen en meer dan 18.000 gravures, 7.700 tekeningen en aquarellen en 13 beeldhouwwerken. De kunstenaar die in 1944 stierf schonk zijn hele collectie aan de Stad Oslo, maar het museum dat voor hem in 1963 de deuren opende, bleek te klein te zijn. Voorzien om in het voorjaar open te zijn voor het publiek, zag dit gebouw van staal, beton en geperforeerd aluminium, bijna nooit het daglicht, , tot het punt dat het een voorwerp van onenigheid werd in het politieke spel van de stad.

 • Oslo Munch Museum

Het Olympisch Stadion voor de Spelen van Tokio-2020

De wereldkampioenschappen rugby 2019 en de Olympische Spelen van 2020 hadden hier plaats moeten vinden. Het Tokyo National Stadion, ontworpen door de Engels-Irakese architect Zaha Hadid in de vorm van een futuristische hoefijzerkrab zal uiteindelijk nooit worden ingehuldigd. De reden: de onredelijke kosten van 2,1 miljard euro. In plaats daarvan gaf de Japanse stad er de voorkeur aan om opnieuw te beginnen en het oude nationale stadion, dat de Olympische Spelen van 1964 had verwelkomd, te vervangen. Met een nieuwe architect: de Japanse Kengo Kuma. Het stadion is uitgerust met een inschuifbaar dak en verwijderbare tribunes en biedt plaats aan 68.000 toeschouwers. Hoewel het traditionele Japanse bouwtechnieken en natuurlijke elementen zoals hout en planten bevat, is het een compendium van futuristische technologieën die nog steeds 1,1 miljard euro hebben gekost.

 • Tokyo National Stadium © Kengo Kuma

Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

In 1993 stichtten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie De Vries in Rotterdam het agentschap MVRDV op. Sindsdien hebben ze naam gemaakt met hun optimistische en ongeremde manier van architectuur. Aan het eind van het jaar zullen ze het langverwachte Depot Boijmans Van Beuningen onthullen. Het is gelegen naast het Boijmans Van Beuningen Museum in het bloeiende Museumpark van Rotterdam. Deze indrukwekkende structuur zal een thuis bieden aan ongeveer 70.000 kunstwerken en is daarmee de eerste opslagplaats van dit type dat bezoekers toegang geeftzonder begeleiding van een curator.

 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
 • Museum Boijmans Van Beuningen ©Ossip
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord