Op 28 september publiceerde het Smart City Institute zijn tweede praktische gids over smart cities. Deze keer staat die in het teken van burgerparticipatie. Welke participatieve tools heeft het Smart City Institute geselecteerd om gemeenten te helpen open te staan voor burgerinnovatie?
Het Smart City Institute, gevestigd in Luik, is een samenwerking tussen de universiteit van Luik, HEC Liège, privépartners en het Waals Gewest. Het is de academische instelling die gespecialiseerd is in de Smart Region-dynamiek van Digital Wallonia, de digitale strategie in Wallonië. De missie: alle gebieden, ongeacht hun grootte, helpen slimme en duurzame projecten op te zetten met behulp van een concrete methodologie. Dat kan via trainingen aan de managers van morgen of via research, ondernemerschap of innovatie.
Sinds 2017 publiceert het Smart City Institute een praktische gids die gemeenschappen moet helpen slimme gebieden te worden. In dit tweede deel wordt de nadruk gelegd op burgerinnovatie. Een voorwaarde die door drie op vier gemeenten in Brussel, een op vier Waalse en een op vijf Vlaamse, noodzakelijk wordt geacht voor het uitbouwen van een Smart City, aldus het Institute.
Nabijheid en samenwerking
“Een van de grootste uitdagingen voor onze gemeenten is het beantwoorden van de vraag: hoe kunnen we de burger een actieve rol geven in het uitbouwen van een duurzaam en slim grondgebied?“, zegt Nathalie Crutzen, academisch directeur van het Smart City Institute. En ze gaat verder: “Burgerparticipatie veronderstelt in eerste instantie dat de burgers worden ingelicht over de specifieke uitdagingen voor hun grondgebied, zodat ze kunnen beslissen of ze al dan niet willen deelnemen en doordachte voorstellen kunnen doen. In tweede instantie moet men ervoor zorgen dat burgers daadwerkelijk bijdragen aan acties van bedrijven en dat hun mening in beschouwing wordt genomen dankzij de gedeeltelijke overdracht van de beslissingskracht.”
De gids onderzoekt acht participatieve tools die de betrokkenheid van burgers aanmoedigen en die beroep doen op de nieuwste technologieën. Deze tools werden gekozen omdat ze innovatief, verenigend maar ook repliceerbaar zijn. Een te volgen voorbeeld? Open Data. Sinds juni heeft Namen haar Open Data-platform op internet geopend. Daar kan iedereen gratis en gemakkelijk het nieuws van de verschillende gemeentelijke diensten volgen. Op die manier kunnen burgers antwoorden vinden, terwijl informatici, onderzoekers en developers er applicaties en andere data-driven sites kunnen bouwen. Deze praktische gids is een tegengif voor studies die regelmatig de afwijzing van de Smart City in de kijker stellen: hij toont aan dat er nood is aan nabijheid en samenwerking tussen digitale innovatie en burgers. Bye-bye, smart city. En welkom in de gedeelde digitale stad.
Te downloaden hier
Tags: Burgerparticipatie, Open Data, praktische gids voor de Smart City, smart city, Smart City Institute