MENU
garage et ateliers Citroën - YserBXL - 1

Pompidou Museum: en de genomineerden zijn…

Mieux vaut louer à Bruxelles qu’à Londres

Beter huren in Brussel dan in Londen

Le prix du logement est à la hausse

17 augustus 2017 Comments (0) Vastgoed

De prijs van woningen gaat de hoogte in

Nadat we de eerste drie maanden van het jaar de prijzen zagen dalen, schiet de waarde van vastgoed als een pijl de hoogte in. +4,5% in Brussel, +3,9% in Wallonië, +2% in Vlaanderen… Een korte stijging vóór de kalmte of een trend die zal aanhouden?

De Belg heeft een baksteen in de maag en dat blijft zo. Maar op dit moment kun je beter verkopen dan kopen. In het tweede kwartaal van 2017 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 239.251 euro, leren we uit de nieuwe barometer van notarissen. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal, dat een record optekende in aantal verkopen van onroerend goed op de residentiële markt.

Voor huizen bedroeg deze sprong 4,5% in Brussel (naar 434.606 euro) en 3,9% in Wallonië (naar 183.670 euro). Volgens de notarissen, zien we deze stijging in alle Waalse provincies, behalve in Namen. In Vlaanderen bleven de huisprijzen relatief stabiel, met een stijging van 2% (naar 264.037 euro). “De daling van de gemiddelde prijs van woningen die we zagen in het 1e kwartaal van dit jaar, lijkt zich dus niet door te zetten. In het laatste kwartaal is de gemiddelde prijs niet alleen gestegen in België, maar ook in de 3 gewesten“, aldus Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be.

De gemiddelde prijs van een appartement in België is ook met 1,9% gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017, naar 218.599 euro. De stijging in de periode bedraagt 2,4% in Vlaanderen (naar 224.493 euro) en 1,1% Brussel (naar 236.065 euro), terwijl de prijzen stabiel bleven in Wallonië (+0,1%, naar 171.788 euro). De gemiddelde prijs van een bouwgrond in België is gezakt (-0.16%) naar 138.246 euro, maar de gemiddelde prijs per vierkante meter steeg met 5,3% naar 191,1 euro.

Daling van de verkoop

Als de prijs van onroerend goed stijgt, wat zijn dan de gevolgen voor de vastgoedmarkt? Die laten zich bijna onmiddellijk voelen… in het hele land. De notarissen stellen niet alleen vast dat het aantal afgesloten hypothecaire kredieten daalt (-17,3% in vergelijking met het 1e kwartaal), maar ook dat het aantal transacties afneemt. In Vlaanderen, dat van oudsher een vruchtbare bodem is voor onroerend goed, daalde het aantal vastgoedtransacties met 2,9% in het tweede kwartaal. En deze daling zette zich door in de rest van het land, dat een daling van 1,4% kent. Een paradox, terwijl Brussel een groei van 5% kende en Wallonië stabiel is gebleven. “In Waals-Brabant wordt momenteel het meest verkocht“, volgens Bart van Opstal. De provincie vertoont de meest duurzame groei van het land, met een stijging van +2,9% in het aantal vastgoedtransacties in het afgelopen kwartaal.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord