MENU
Des cabines de sieste en pleine ville

Siëstahokjes midden in de stad

Naked Houses © OMMX

London test gelijke toegang tot eigendom

29 mei 2017 Comments (0) Architectuur

De reusachtige biosfeer van Amazon

Na het “ruimteschip” van Apple dat in april in Cupertino landde, en het “zwevende datacenter” van Google in San Francisco, zorgt Amazon op zijn beurt voor een revolutie in zijn kantoren.

Twintig jaar geleden, op 15 mei 1997, maakte het bedrijf dat werd opgericht door Jeff Bezos zijn intrede op de markten. Twee decennia later bestaat Amazon niet alleen nog steeds, maar is het echt de grote rivier geworden die zijn naam had aangekondigd. Door zijn logistieke centra over de hele wereld uit te bouwen, is het aantal personeelsleden van het bedrijf gegroeid van 250 tot 270.000. Allemaal werknemers die de reus van de e-commerce, die bekend staat om zijn angstwekkende managementmethodes, nu van plan is om in de watten te leggen.

Waar gaat het om? Een nieuwe hoofdzetel in de Denny Triangle in Seattle, de stad waar het allemaal begon… Het nieuwe hoofdkantoor is maar liefst 80.000 m² groot en is de belichaming van de financiële slagkracht en de wereldwijde invloed van de Webreus. Maar dan wel met een “disruptieve” touch. Vanaf 2018 zullen de werknemers werken in drie vrij klassieke gebouwen van 38 verdiepingen, met aan de voet ervan verrassende bloeiende biosferen. Drie glazen koepels van ongeveer twintig meter hoog met een mengeling van planten en kantoren.

Green therapie

Uitgerust met een sfeervol microklimaat zullen deze drie glazen koepels worden verfraaid met 400 soorten bomen en tropische planten. Een weelderige plantengroei (40.000 planten in totaal), bezaaid met binnenbeekjes en hangbruggen. Met veel natuurlijke lichtinval moet het geheel dienst doen als “herbronningsruimte” voor de medewerkers van Amazon. Volgens Dale Alberta, de hoofdarchitect van het project, zullen deze biokoepels de werknemers helpen om “creatiever te denken en ideeën te laten opborrelen die in traditionele bureaus nooit zouden kunnen ontstaan. “Waarom bollen? “Dit is de meest efficiënte manier om volume te omvatten zonder ze in te sluiten. Want het idee was om een beschermend omhulsel te maken, dat aanzet tot rust, gezelligheid en verbeelding“, aldus de architect van NBBJ, het bureau achter de nieuwe Amazon campus.

Misschien komt het door de vele tijd die ze achter de schermen doorbrachten, maar de laatste tijd proberen de technologiereuzen zo ingenieus mogelijk uit de hoek te komen om hun personeel opnieuw verbinding te laten voelen met de natuur. Airbnb bracht een groene muur aan in de hal van hun hoofdkantoor in San Francisco. Apple gaat een bos van 8.000 bomen planten in zijn nieuwe campus in Cupertino. Adobe heeft dan weer plantdesignelementen opgenomen in het hart van zijn gebouwen in San Jose, Californië

De werkruimte is een nieuwe plek om je uit te drukken. Amazon heeft dat goed begrepen. Het project getuigt van architecturale ambitie en bevat ook een park, een fietspad, restaurants, winkels, sportzalen… Ofwel een “stad in een stad”, zo ontworpen dat werknemers er alles vinden wat ze nodig hebben zonder hun bureau te verlaten.

Om de evolutie van het project van dag tot dag te tonen, werd er een Instagram-account gemaakt: seattlespheres

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord