MENU
Oubliez l’Hyperloop, voici le métro du futur

Vergeet de Hyperloop, hier is de metro van de...

A solar paint to make your walls an energy source

Zonneverf om van uw muren een energiebron te maken

Le «smart parking» a le vent en poupe

24 oktober 2017 Comments (0) Mobiliteit, Technologie

De “smart parking” heeft de wind in de zeilen

Geen hoofdbrekers meer als u moet parkeren? De gedeelde parking land in Brussel met de applicaties Sharemypark en MyflexiPark, die de ruimte willen stroomlijnen door onbezette privé plaatsen te huren.

Het is geen geheim: de steden zijn verzadigd met auto’s. Die rondrijden of… stilstaan. Op de schaal van een stad als Brussel zou 15% van het autoverkeer toe te schrijven zijn aan het voortdurende gebrek aan parkeerplaatsen in de stedelijke centra. Resultaat: sinds enkele jaren vermenigvuldigen zich de applicaties om te helpen parkeren. Sommige apps werken met een ticket, met het risico dat je het verliest. Andere steunen op uitwisselingen tussen automobilisten om parkeerboetes te vermijden. Anderen mikken weer op de nieuwe markt van gedeelde parkings.

Via twee applicaties, Sharemypark en MyflexiPark, kunnen automobilisten een ongebruikte parkeerplaats rechtstreeks huren van particuliere verhuurders. Dit biedt tal van voordelen: de verhuurders optimaliseren hun park, gebruikers winnen tijd – en vervuilen dus minder – en de gemeenschappen moeten minder nieuwe parkings bouwen.

De “Airbnb van de parking”

Het principe is als volgt: verhuurders stellen lege parkeerplaatsen ter beschikking, die klanten vervolgens kunnen reserveren op een online platform of met hun smartphone. Met een belangrijke troef ten opzichte van het gemeentelijke aanbod: de plaats kan vooraf gereserveerd worden. Na een online betaling wordt de reservering bevestigd per sms. Je hebt geen vervelende muntstukken meer nodig of moet geen parkeermeter zoeken.

Sharemypark vertelt direct waar er beschikbare plaatsen zijn op een kaart met het bijbehorende tarief. MyflexiPark op zijn beurt telt al meer dan 5.000 leden, waaronder veel pendelaars die regelmatig naar de stad komen, met een opvangcapaciteit van meer dan 200 parkeerplaatsen in Brussel die het verkeer moeten ontlasten. Deze plaatsen zijn ideaal gelegen in de buurt van metro-, trein- of buslijnen. Je moet tussen de 1,88 euro en meer dan 4 euro rekenen, afhankelijk van de locatie in de stad. Nuttig en zuinig, nu moet het alleen nog uitgetest worden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord