In de buurt van Parijs zal een ministad, uitgerust met tal van sensoren, de smart city simuleren. En dat doet het 30 jaar lang.
Het wordt een stukje stad onder een microscoop: een stedelijk laboratorium, ongezien op onze planeet. Sense-City is een ministad die is uitgerust met sensoren en die onder een hermetische koepel wordt geplaatst. Deze ministad met alle infrastructuur, zal zich in de buurt van Parijs bevinden. Ze zal worden onderworpen aan allerlei scenario’s en zal om het even welke klimatologische gebeurtenis, maar ook vervuiling op grote schaal of de verspreiding van ziektekiemen, kunnen simuleren. De doelstelling: anticiperen op de stad van morgen.
“Sense-City is de stad met sensoren. Het is ook een voelende stad, vergelijkbaar met een levend wezen“, verklaart Anne Ruas, onderzoeker bij het Institut français des sciences et technologies des transports et de l’aménagement des réseaux (Ifsttar) en coördinatrice van dit project dat dertig jaar in beslag zal nemen. In de stad van de toekomst zal je overal sensoren vinden. In de smart city kunnen openbare verlichting en verkeerslichten interageren met het autoverkeer of de aanwezigheid van voorbijgangers. Maar de aanwezigheid van mensen leidt ook tot activiteit. Mensen hebben voedsel, goederen, water nodig en ze produceren afval en gassen. “Een grote meerderheid van de bevolking leeft vandaag de dag in stadscentra“, gaat Anne Ruas verder. “Begrijpen hoe dit ecosysteem werkt, is van essentieel belang voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners.”
Een ministad van 400 m2
Sense-City werd net gebouwd op de campus van de cité Descartes in Champs-sur-Marne, in de buurt van Parijs. Het bestaat uit een mobiele klimatologische hal, een enorme hangar van acht meter hoog en twintig meter lang. Dat komt dus neer op een oppervlakte van 400 m2. Onder de koepel krijgen de gebouwen met sensoren te maken met kunstmatige regen en elektrisch zonlicht. De ministad heeft zelfs een ondergronds netwerk met geothermie en leidingen voor afvalwater, gas … “We zullen er in reële omstandigheden de efficiëntie van deze sensoren en hun duurzaamheid testen. Omdat onze stad onder de koepel is uitgerust met een gebouw, twee huizen en straten, kunnen we zowel de neerslag als de temperatuur instellen“, zegt Anne Ruas.
Sense-City, uniek in Europa, biedt ook de mogelijkheid de energieprestatie en de gezondheidskenmerken van de gebouwen of het gebruik van nieuwe stedelijke materialen te bestuderen, de impact van vegetatie op de omgeving te observeren en de kwaliteit en duurzaamheid van stedelijke netwerken te analyseren. Binnenkort start ook een onderzoeksprogramma over geconnecteerde stedelijke objecten. Verkeerslichten, bewakingscamera’s, reclamepanelen, laadstations voor elektrische wagens, parkeermeters … Hoe kunnen deze toestellen samenwerken met elkaar of met hun omgeving? Welke nieuwe diensten zouden kunnen worden geïmplementeerd? Het is het eerste onderzoeksprogramma dat zoveel stedelijke dimensies omvat.
Tags: ministad, onderzoek, Sense-City, sensoren, smart city