MENU

Slimme beglazing op Tour & Taxis

Hoe universiteiten grote hightechgebouwen worden

23 augustus 2018 Comments (0) Architectuur

De stedelijke acupunctuur van Saragossa

Dit project, een resultaat van de Spaanse crisis en werkloosheid, is een architecturale reflectie over het rehabiliteren en hergebruiken van lege en braakliggende ruimte in de stad. Het is een nieuw concept voor de invulling van stedelijke ruimte.

Intervention is all about revitalization, an indispensable way of making an organism function and change.
Jaime Lerner, Author of Urban Acupuncture

Openbare ruimtes zijn het hart en de polsslag van een stad die klopt op het ritme van het leven dat er zich afspeelt. In deze ruimtes vindt je alle belangrijkste uitdagingen van de stad terug: bestuur, beheer van stromen, uitsluiting, lokale democratie, ecologie, toegankelijkheid. In het Spaanse Saragossa, een van de steden die het hardst door de crisis van 2008 werd getroffen, lanceerden een groep architecten, burgerinitiatieven en verschillende gemeentelijke diensten EstoNoEsUnSolar (vertaald: Dit is geen woestenij). Het is een programma dat meerdere ongebruikte ruimtes in de stad verandert tot een netwerk van openbare ruimtes.

Het initiatief, deels geïnspireerd op stedelijke acupunctuur, heeft geleid tot honderden jobs. Lege of ongebruikte stedelijke ruimtes werden getransformeerd tot aantrekkelijke openbare ruimtes voor de inwoners. Meer dan 60@nbsp;buurtverenigingen zijn in beweging gekomen en zo kwamen 33 plaatsen opnieuw tot leven. Dat komt neer op meer dan 42.000 m² achtergelaten land dat nu gemeenschappelijk worden gebruikt en de hele stad een nieuwe impuls kan geven. Eén van de belangrijkste aannames van het programma was het “ontdekken van ruimtes die ontmoetingsplaatsen konden worden”, legt Patrizia di Monte, partner bij een deelnemend architectenkantoor, uit.

Het revitaliseren van de stad door op bepaalde punten te drukken

Wat is stedelijke acupunctuur? Het is een stadstheorie die stelt dat de stad een “levend organisme” (of eerder een ziek lichaam) is waarop je alternatieve geneeskunde kan uitoefenen door op bepaalde hot spots of geografische zones te drukken. Met andere woorden: je kan goedkope nabijheidsprojecten met tal van langetermijneffecten realiseren door weinig of niet gebruikte ruimtes (onbebouwde grond, brownfields, verwaarloosde wegen…) om te bouwen tot sportterreinen, openbare tuinen of speeltuinen.

De allegorie van het lichaam wordt al sinds de oudheid gebruikt om steden te ontwerpen. De semiotiek van de stad ontleent trouwens ook tal van termen aan de geneeskunde: aders, zenuwpunten, stromen, het hart, de long… De bloedsomloop kan worden vergeleken met de stroom van burgers die zich naar verschillende organen naargelang hun functie (wonen, werken, vrije tijd…) bewegen. Als een stad als Brussel vandaag de dag lijdt, dan is dat omdat het een aantal zaken mist: longen (groene ruimtes), zenuwpunten (multimodale polen), een efficiënte bloedsomloop (transport), een hart (economische activiteiten) of hersenen (overheden en culturele centra).

Een stad heeft haar eigen dynamiek: ze groeit, ontwikkelt, verbruikt en produceert afval, ongeacht het inrichtingsbeleid. Het voordeel van acupunctuur is dat het bepaalde, precieze zones van het lichaam kan stimuleren en het immuunsysteem van het volledige behandelde lichaam kan verbeteren. In tegenstelling tot invasieve chirurgie, zoals het beleid van grote dure projecten die ruimte innemen, stelt stedelijke acupunctuur een zachte therapie voor, met kleine, ecologische, sociale en economische buurtvoorzieningen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord