MENU
Lidl zero carbone © ElisaSmookPhoto

The first carbon neutral supermarket in the Netherlands

Paris Biome © YMA

Parijs: Biome brengt het kantoor weer naar het centrum...

6 oktober 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

De WELL-norm meet hoe hoog het welbevinden in een gebouw is

DivercityMag heeft de BREEAM al grondig doorgelicht en buigt zich nu over de WELL-bouwnorm. Deze twee labels vullen elkaar aan: het eerste is vooral gericht op duurzaamheid van gebouwen, het tweede op het welbevinden en de gezondheid van de gebruikers van die gebouwen. 

International Well Building Institute

International Well Building Institute

De wereldwijde norm WELL Building Standard werd in het leven geroepen door het Well Building Institute en vertrekt vanuit verschillende criteria die elk bijdragen tot de gezondheid van de gebruikers van een gebouw: lucht, water, voeding, licht, lichaamsbeweging, thermisch comfort, geluid, materialen, sfeer en samenleving.

Enkele sprekende voorbeelden: 

  • Mensen aanmoedigen de trap te nemen in plaats van de lift door trap vlak bij de ingang te voorzien;
  • Inzetten op gezonde, smakelijke gerechten in de kantine;
  • Iedereen de mogelijkheid geven een rustzaal te gebruiken;
  • Luchtige, lichte, open ruimtes creëren die communicatie, rust en welbevinden mogelijk maken en waar dus vanzelf beter gepresteerd wordt. 

In de nasleep van de wereldwijde gezondheidscrisis is de WELL-norm onlangs uitgebreid met een covid-safelabel, de WELL health safety seal. 

BREEAM vs WELL

e BREEAM-norm heeft vooral betrekking op het gebouw zelf. In het geval van WELL hangen de criteria die we hierboven vermeldden, vooral af van de gebruikers. Het is best ingewikkeld voor een bouwpromotor om ervoor te zorgen dat er elke week een fruitmand klaarstaat voor de toekomstige gebruikers van zijn bouwwerf! Hij bereidt wel een gebouw voor dat core & shell-gecertificeerd kan worden. Daarna is het aan de gebruikers om het definitieve WELL-label te behalen, dat uit drie niveaus bestaat: Silver, Gold en Platinum. Doorheen de tijd kan het behaalde niveau wijzigen. 

Het gaat hier dus om een collaboratieve norm, waarvoor iedereen een inspanning moet leveren, van de bouwpromotor tot de gebruiker. Deze WELL-norm is niet verplicht, maar wordt vrijwillig aangevraagd. Toch is het label een toegevoegde waarde (zowel financieel als menselijk) voor een bouwproject.  

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord