MENU
© Home Bio Gaz

Zet uw afval om in stadsgas

Crowdfunding

Anders beleggen via immocrowdfunding

22 februari 2018 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie, Vastgoed

De World Food Building: een stadsboerderij met kantoren

Het Zweedse architectenbureau Plantagon ontwikkelde een kantorencomplex dat ook dienst doet als verticale boerderij. De World Food Building in de Zweedse stad Linköping wordt nu volop gebouwd en zou tegen 2020 klaar moeten zijn.

Binnen enkele jaren zal 80% van de bevolking in de stad wonen. Bij gebrek aan akkers zullen we niet anders kunnen dan voedsel telen in een stedelijke omgeving. De meeste steden zijn zich daarvan bewust en werken verschillende scenario’s uit om al hun toekomstige inwoners genoeg te kunnen voeden. Het Zweedse agritectuurbedrijf Plantagon maakt als eerste die plannen concreet met de bouw van ‘plantscrapers’, kantoortorens met verticale boerderijen op hun flanken. De eerste daarvan verrijst momenteel in Linköping, met 154.000 inwoners de vijfde grootste stad van Zweden. Het pilootproject zou binnen twee jaar klaar moeten zijn.

De World Food Building werkt met hydrocultuur. Dat betekent dat de (vooral groene) groenten niet in de grond groeien, maar in een oplossing op waterbasis verrijkt met voedingsstoffen. “De gewassen worden geteeld met behulp van natuurlijk licht en leds. Die laatste worden gekalibreerd op specifieke lichtfrequenties om de productie te maximaliseren”, vertelt Hans Hassle, de CEO van Plantagon. De meeste onderhoudswerken zullen worden uitgevoerd door robots om de operationele kosten te beperken.

  • PLANTAGON Indoor Farming with ZipGrow © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON Indoor Farming with ZipGrow © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON Development © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON Development © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON Development © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON Development © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON Linkîping © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON Linkîping © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON Linkîping
    PLANTAGON Linkîping
  • PLANTAGON Plantascraper © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON Plantascraper © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON World Food Building © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON World Food Building © Curatorn-Henrik-Vesterberg
  • PLANTAGON World Food Building © Curatorn-Henrik-Vesterberg
    PLANTAGON World Food Building © Curatorn-Henrik-Vesterberg

Circulaire energie

De plantscraper zal ongeveer 550 ton groenten per jaar produceren. Genoeg voor zowat 5.500 mensen. Dankzij de gigantische serre “kunnen we elke dag verse biogroenten produceren en ter plaatse verkopen aan de consument”, legt Hassle uit. “In vergelijking met een klassieke boerderij van dezelfde grootte produceert de plantscraper meer voedsel met minder water en grond. En tegen een veel lagere prijs, want in het algemeen is 70% van de prijs van de groenten te wijten aan transport en opslag.”

Geschat wordt dat de toren ook 1.100 ton aan CO2-uitstoot en 13 miljoen liter water per jaar zal besparen. De World Food Building is volledig circulair en haalt zijn warmte en energie uit een afvalverbrandings- en biogasinstallatie in de buurt. Het afval van de boerderij wordt op zijn beurt teruggestuurd naar de biogasfabriek voor compostering. Prijskaartje: 32 miljoen euro. Een pak meer dan een normale broeikas, maar die investering wordt snel terugverdiend. “Voor een grondoppervlakte van 10.000 m2, komt een verticale serre overeen met een gecultiveerde oppervlakte van 100.000m2.”

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord