MENU
Amsterdam © Leon van Woerkom (cepezed)

Amsterdam: een demonteerbare en duurzame rechtbank

Brno Station © PLAY-TIME

Republiek Tsjechië: een nieuw station voor Brno, een wijk...

8 oktober 2021 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Doet Frank Gehry het hoogstandje van Bilbao nog eens over in Arles?

Die vraag ligt op ieders lippen na de inhuldiging van zijn Luma-toren, een revolutie in de stadsbouw die meteen doet denken aan de wederopstanding van Bilbao dankzij het Guggenheim-museum van, jawel, Frank Gehry. 

De Fondation Luma Arles is een nieuw centrum voor hedendaagse kunst met een totale bebouwde oppervlakte van 11 ha, een ontwerp van de Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry. Hij heeft al een paar iconische gebouwen op zijn naam, zoals de Fondation Vuitton en de Cinémathèque in Parijs en het Dansende Huis in Praag. Gehry is een van de klinkende namen in de stroming die zeer herkenbare en in het oog springende culturele gebouwen neerzet. 

De toren was een opdracht van Maja Hoffman, een Zwitserse mecenas en dochter van de medeoprichter van het WWF. Het ‘kleine Rome van Frankrijk’ is al jaar en dag haar speelterrein. De cultuurtempel van Arles vond onderdak in een voormalige fabriek van de Franse spoorwegen aan de rand van de stad en groeide in geen tijd uit tot een trekpleister van wereldformaat in dit kleine stadje met amper 50.000 inwoners. Maar hij is niet aan zijn proefstuk toe. Hier vind je namelijk ook de Fondation Van Gogh, de uitgeverij Actes Sud en de Rencontres Photographiques. 

Frank Gehry Arles © Adrian Deweerdt

Frank Gehry Arles © Adrian Deweerdt

Een nu al iconisch gebouw

Dit 56 m hoge pareltje (waaraan 14 jaar is gewerkt) is in meer dan een opzicht bijzonder. Zo huist er een fabriek die biodiesel en zonnepanelen maakt, die een deel van de energie voor de campus leveren, en is er gewerkt met binnenbekleding van lokale materialen, met name landbouwafval, algen en zout. Dat kwam in de plaats van het oorspronkelijk voorziene pleister. Duurzaamheid stond in 2007 nog niet in het woordenboek van Gehry!

Zo’n in het oog springend project heeft natuurlijk ook tegenstanders. De toren is een duidelijke stijlbreuk met de rest van het stadje in de Camargue, maar daarnaast wordt ook gevreesd dat de vastgoedprijzen zullen stijgen en dat heel wat yuppen de weg naar hier zullen vinden. In een uitgebreid interview met het magazine Dezeen gaat Dehry (92 jaar) dieper in op de duurzaamheid van zijn gebouwen en zijn zin om ‘deel uit te maken van de stad, maar haar niet te veranderen’. De toekomst zal uitwijzen of hij gelijk krijgt.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord