MENU
Brno Station © PLAY-TIME

Republiek Tsjechië: een nieuw station voor Brno, een wijk...

Pistes om de handel in het stadscentrum nieuw leven...

Dresden The Cube © Henn

8 oktober 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Energie, Technologie, Vastgoed

Dresden: een technologische nieuwigheid om in de gaten te houden

The Cube, gelegen op de campus van de Universiteit van Dresden, is ’s werelds eerste gebouw gemaakt van beton dat is versterkt met koolstofvezels in plaats van staal. Het werd ontwikkeld door het Duitse architectenbureau Henn, in samenwerking met onderzoekers van de universiteit. 

Dit experimentele gebouw van 220 m2 is het vlaggenschip van het C³ – Carbon Concrete Composite-onderzoeksinitiatief over innovatieve bouwmaterialen dat wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek. 

Volgens de ontwerpers heeft dit type beton dezelfde structurele sterkte als beton dat is versterkt met stalen wapeningsstaven maar gebruikt het veel minder beton. Het wordt versterkt door koolstofvezels, die door polymeren aan elkaar worden gebonden. De vezels worden vervolgens samengevoegd tot een soort matras waarop het beton wordt gestort. 

Een innovatief en duurzaam materiaal met meerdere voordelen

Het resulterende mengsel is vier keer lichter en vier keer sterker dan normaal gewapend beton. Het vermindert ook de uitstoot van kooldioxide met wel 50%.

Andere voordelen: het materiaal van koolstofvezels corrodeert niet, waardoor het een veel langere levensduur heeft dan conventioneel gewapend beton. Hierdoor kunnen constructies ook dunner zijn, omdat ten minste de helft van het beton in een traditioneel bouwelement wordt gebruikt om de stalen wapening te beschermen tegen elk risico op verval.

Het grootste nadeel van deze toekomstgerichte bouwtechnologie? De kost. Maar het heeft nog andere voordelen die dit negatieve aspect in perspectief plaatsen. Koolstofbeton maakt het mogelijk om materiaalbesparingen te realiseren dankzij de duurzaamheid, stabiliteit en weerstand tegen corrosie. Hierdoor zijn de kosten evenwichtiger.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord