MENU

Wat als bouwen dé oplossing was voor de klimaatcrisis?

© Gundlach

Londen verwelkomt ’s werelds eerste koolstofvrije hotel

© OLAF MAHLSTEDT

19 januari 2022 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Duitsland: Een huis dat het idee van architectuur op zijn kop zet

In de buitenwijken van Hannover vonden een nieuwsgierige klant en een innovatief architectenbureau de eerste “100% tweedehands” huisvesting uit. Conclusie: ja, je kunt echt ALLES bouwen van gerecyclede materialen.

Het ontwerpen van een nieuw gebouw met hergebruikte elementen moet aan verschillende voorwaarden voldoen:  

  1. materialen vinden in een geschikte staat en in voldoende hoeveelheid;  
  2. deze herbruikbare materialen moeten voldoen aan de huidige technische en milieunormen;
  3. een bouwfirma vinden die ermee instemt om op zo’n onconventionele manier te werken. 

bouw. We kunnen hun hergebruik niet langer negeren. Het project in Hannover is een creatie van het internationale kantoor Cityförster, dat gespecialiseerd is in strategische planning, internationale ontwikkelingsprojecten en experimentele, grondstofvriendelijke en recyclebare constructies. 

© Gundlach

© Gundlach

Alles kan opnieuw gebruikt worden

Elk hergebruikt materiaal vertelt een verhaal. Zo werd de spatrand van de spoelbakken bijvoorbeeld gemaakt van oude flessendoppen. De meeste gevelmaterialen zijn afkomstig van gebouwen die eigendom zijn van de bouwer. Ze stonden op het punt te worden vernietigd of getransformeerd, zoals de glasstroken die nu schitteren op de gevel, en die zijn teruggevonden in een oude verfwinkel die net was gesloopt. De muurisolatie is dan weer samengesteld uit oude jutezakken.

Dit huis, gemaakt van 100% gerecyclede en recyclebare materialen, zou het prototype kunnen worden van de bouwsector van de toekomst. Het komt inderdaad neer op het op zijn kop zetten van het idee van architectuur: in plaats van te ontwerpen wat je wilt en vervolgens de juiste materialen te bestellen, zoeken we hier eerst naar materialen en ontwerpen we daarna. Dit wordt “design by ability” genoemd: een nieuwe manier om het beheer van onze middelen in de toekomst te bekijken.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord