MENU
View of Oxford Street on November 10, 2015 in London.

De grote verkeersaders, alternatief voor de teloorgang van de...

The interlace © Büro Ole Scheeren

Gebouwen stapelen als legoblokjes

Cavell Court jardin interieur850x520

22/01/2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Edith Cavell: een kliniek verandert in een woonwijk

Edith Cavell, de beroemde kliniek in Ukkel, wordt heringericht als een nieuwe stadswijk met een mix van woningen, winkels en een tuin van 2000 m2.

Sinds zondag 10 december 2017 zijn de deuren van de beroemde kliniek Edith Cavell in Ukkel gesloten. De laatste patiënten werden overgebracht naar het nieuwe Deltaziekenhuis in Oudergem. Dit grote ziekenhuiscomplex was klaar in de herfst en neemt de fakkel over van de Chirec-klinieken.

Maar wat zal er met de site in Ukkel gebeuren? Dat is een vraag waar al enkele jaren over wordt nagedacht. De kliniek is gelegen in een woonwijk die heel wat potentieel te bieden heeft en trok dan ook veel kandidaten om dit vastgoed een nieuwe bestemming te geven. Na enkele aanbiedingen ging de kavel uiteindelijk naar het duo AG Real Estate/Burco.

Momenteel telt Edith Cavell tien bovengrondse verdiepingen en drie ondergrondse, met maar liefst 130 parkeerplaatsen. Meer dan genoeg dus voor een appartementencomplex… Maar de ontwikkelaars willen tegen de zomer van 2021 een heuse woonwijk ontwikkelen met een mix van woningen en winkels en als kers op de taart een tuin van 2.000 m² midden in het huizenblok.

Cavell Court

AG Real Estate en Burco dienden in 2017 een vergunningsaanvraag in en het openbaar onderzoek is zopas gesloten.

Uiteindelijk komen er 150 appartementen, een duizendtal m2 winkels en 199 parkeerplaatsen in het hart van een nieuwe Cavell-wijk, die de naam “Cavell Court” krijgt.

Volgens het project zullen de gebouwde volumes aanzienlijk kleiner zijn. Bovendien wordt het project verdeeld in 5 onafhankelijke entiteiten, met een bewust gedifferentieerde architectuur. Van de ongeveer oorspronkelijke 25.000 m² zullen de ontwikkelaars een totale bebouwde oppervlakte van 20.000 m2 behouden. Met een gemengd aanbod (gaande van gewone studio’s tot appartementen met 2 en 3 slaapkamers), penthouses, ondergrondse parkings, en vooral gevels die in een nieuw kleedje gestoken worden.

Voor deze esthetische gedaanteverwisseling zorgt Assar Architects, die ook het nieuwe NAVO-hoofdkwartier en… het Chirec-ziekenhuis in Delta op zijn naam heeft staan. Maar in Ukkel is de missie van de architecten meer poëtisch getint: een kwaliteitsvol woonblok met veel groen creëren, het huidige gebouw minder imposant maken door te zorgen voor meer openheid en zonlicht en door nieuwe volumes toe te voegen.

Met een aanzienlijk toegenomen aantal parkeerplaatsen zouden de buurtbewoners moeten winnen aan mobiliteit en rust. Afhankelijk van de uitreiking van de vergunning is het de bedoeling om de 150 appartementen tegelijkertijd op te leveren in de loop van het 2e kwartaal van 2021.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord