MENU
La Casa da Árvore © Fernando Guerra

Portugal: een school gemaakt van beton… en kurk!

Luxemburg: ecologische en participatieve co-living voor senioren

21 december 2021 Comments (0) Andere, Cultuur, Milieu, Vastgoed

Een 3D-parkour om de stad Praag tot leven te brengen

Een wereldprimeur: een eerste parkour gemaakt met een 3D-printer werd ingehuldigd in de hoofdstad van Tsjechië. DivercityMag neemt je mee op reis om deze stedelijke sport te ontdekken.

Parkour is een neologisme dat is afgeleid van het woord hindernissenparcours. Officieel de “kunst van bewegen” genoemd in het Frans, is het een acrobatische sportdiscipline waarbij je obstakels in de stad het hoofd moet bieden door te rennen, te springen of te klimmen. Een korte clip is beter dan een lange uitleg, dus zet je schrap!

Het project in kwestie is ontworpen door architect en vicepresident van de Tsjechische Parkour Association Daniel Samek. Het bevat 14 elementen, verbonden door stalen buizen. De set is gemaakt met behulp van een 3D-frameprinter en vereiste 12 ton gerecycled beton.  

  • Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny
    Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny
  • Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny
    Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny

Een geglobaliseerde stedelijke sportpraktijk

Naast parkourtraining kunnen de elementen van de speeltuin ook worden gebruikt als buitenfitnessruimte en zijn ze bedoeld voor alle bewoners vanaf tien jaar.

Voor dit project hebben we een moderne sportdiscipline gecombineerd met de innovatieve technologie van het 3D-printen van beton”, legt Daniel Samek uit. “Dit resulteerde in organische vormen en unieke paden in het parcours.

Parkour, een stedelijke sport die een manier van leven is geworden, leidde aanvankelijk straatmeubilair af van zijn primaire functie en nodigde ons uit om ons perspectief op het gebruik en de functies van de stad te veranderen. Ondertussen wordt parkour ook al binnen beoefend waardoor het een legitieme sportdiscipline werd. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord