MENU
© AMS Institute / MIT Sensable City Lab

Amsterdam test de eerste autonome boten

Daan Roosegarde's Smog Free Tower

Een toren om de stadsvervuiling op te zuigen

Garage Citroën Yser © rnk

28 november 2016 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

Een Centre Pompidou in Brussel tegen 2020

Magritte zei dat hij eerder ideeën schilderde dan vormen. Maar het is een surrealistisch idee dat vorm zal krijgen op het terrein van de voormalige Citroëngarage in Brussel. In eerste instantie waren er plannen om woningen en kantoren onder te brengen op deze prachtige plek van 35.000 m² gelegen langs het kanaal, aan het Ijzerplein. Maar de site wordt uiteindelijk omgevormd tot een museum en een “cultureel centrum op wereldschaal” dat in het teken staat van moderne en hedendaagse kunst en architectuur. De openingsdatum voor het publiek is gepland voor 2020. De ambitie is om jaarlijks een miljoen bezoekers aan te trekken.

Lange tijd dacht het culturele milieu aan Guggenheim… Uiteindelijk werd er een overeenkomst gesloten met het Centre Pompidou van Parijs om er werken uit zijn prestigieuze collectie tentoon te stellen. Het Centre Pompidou is één van de drie grote spelers voor moderne kunst in de wereld, samen met het Britse Tate Museum en het MoMA in New York. Het bezit bijna 120.000 werken – waarvan momenteel slechts 10% wordt tentoongesteld – en heeft een deel van zijn collecties al gecentraliseerd naar het Centre Pompidou van Metz dat in 2010 ingehuldigd werd, en ook naar Malaga.

Maar vergis je niet. Het “Brusselse Pompidou” krijgt een eigen ziel: een Belgische gevoeligheid gegoten in een Europees lichaam. De nieuwe Brusselse culturele pool is van plan om zijn eigen collecties te verwerven (volgens de wijze raad van zijn Parijse mentor) en zal aandacht hebben voor architectuur en Belgische creaties. Serge Lavignes, directeur van het Centre Pompidou, vergelijkt het met het Louvre Abu Dhabi, waar een groot museum helpt een ander groot museum in het leven te roepen.

De toekomstige Frans-Belgische culturele instelling zal bijna de helft van het oppervlak van de voormalige garages in beslag nemen, die in 2015 werden overgekocht door het Gewest voor 20,5 miljoen euro. 15.000 m² zullen worden uitgetrokken voor kunsten uit de periode 1920-2020, met daarnaast een ruimte van 9.000 m² die wordt omgetoverd tot een “museum voor architectuur“, dat plaats biedt aan het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (Civa centrum) en al zijn collecties.

Er komt een internationale architectuurwedstrijd waar meer dan één bureau zijn tanden in zal zetten. Binnenkort gaat ze van start en tegen de zomer van 2017 wordt dan het bureau gekozen dat de renovatie zal leiden. “Ik hou wel van deze aanpak waarbij een industriële architectuur wordt ingericht tot een museum. Het heeft veel weg van Lingotto in Turijn, een voormalige Fiat-fabriek die werd omgebouwd tot een cultureel en commercieel centrum. In het Centre Pompidou gebeurde net het tegenovergestelde: er werd een museum gebouwd door te spelen met industriële architectuur“, aldus Serge Lasvignes, directeur van het Centre Pompidou. De werkzaamheden zouden beginnen in 2018 en in 2020 worden afgerond voor een kostprijs van 140 miljoen euro.

 • Garage Citroën Yser © rnk
  Garage Citroën Yser © rnk
 • Garage Citroën Yser © rnk
  Garage Citroën Yser © rnk
 • Garage Citroën Yser © rnk
  Garage Citroën Yser © rnk
 • Garage Citroën Yser © rnk
  Garage Citroën Yser © rnk
© rnk
Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord