MENU
Cowboy e-bike

Cowboy: de fiets die je idee van een fiets...

Skyline Warsaw

Waarom bouwen in Warschau?

Sumitomo Forestry Co Tokyo

9 mei 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie

Een houten wolkenkrabber van 350 meter hoog in Tokio

Tot welke hoogte zou hout kunnen concurreren met beton? De Japanse groep Sumitomo Forestry Co. wil in Tokio een houten wolkenkrabber bouwen die hoger is dan de Eiffeltoren.

Het is ‘de huidige obsessie van architecten’, zeggen de organisatoren van de laatste Mipim Sustainability Summit, en in de hele wereld zie je meer en meer bouwprojecten in hout. Maar de eerste houten wolkenkrabber in Tokio overtreft alle andere door zijn ambitie. De toren, van de hand van Sumimoto Forestry, een tak van het grote Japanse conglomeraat Sumitomo, zal 350 meter hoog zijn, 70 verdiepingen tellen en voor 91% uit hout bestaan.

En zal daarmee het record van het hoogste gebouw dat voornamelijk uit hout bestaat, verpulveren. Vandaag vind je het hoogste houten gebouw in Vancouver (Canada). Het werd vorig jaar afgerond. De toren is 53 meter hoog, telt 18 verdiepingen en werd gebouwd voor de studenten van de universiteit van British Columbia.

Het project in Tokio heeft een heel andere roeping. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in constructiehout en vastgoedontwikkeling, wil deze wolkenkrabber optrekken in het centrum van Tokio, in de Marunouchi-wijk, één van de businessdistricten van de hoofdstad. De toren zal woningen, kantoren, winkels en een hotel hebben. Het biedt een bewoonbare oppervlakte van 455.000 m2, of 6500 m2 per verdieping, en zal een daktuin hebben.

185.000 m3 hout

Om het hoofd te bieden aan het hoge risico op aardbevingen in de regio, zal de wolkenkrabber bestaan uit een hybride primaire structuur van kolommen en balken in hout en staal (90% in hout), die enorm versterkt wordt. De vier gevels van het gebouw krijgen balkons. De secundaire interne structuur zal volledig uit hout worden opgetrokken. In totaal zal 185.000 m3 hout worden gebruikt. Sumitomo is er tijdig bij: het conglomeraat trekt deze toren op om zijn 350ste verjaardag te vieren in … 2041. En om op die manier te helpen steden om te bouwen tot bossen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord