In de race voor hernieuwbare, schone en goedkope energie is een stap terug soms een geweldige stap vooruit. Zelfs de oprichter van Microsoft, Bill Gates, zegt dat: vliegers zijn een oplossing van de toekomst om elektriciteit te produceren. In de toekomst zouden vliegende vleugels, aangedreven door de wind op 1 000 meter hoogte, tien keer meer energie kunnen genereren dan de grootste windmolens van vandaag. De stad Stranraer in Schotland deelt deze mening.
Tegen 2025 gaat de stad vliegers gebruiken om een elektriciteitsnet van 500 kilowatt van stroom te voorzien. Deze vliegers worden ontworpen om de energie van de straalstroom op te vangen, dit is de zeer snelle luchtstroom die in de atmosfeer circuleert. Ze zijn 40 meter breed en genereren twee tot drie megawatt elektriciteit elk, dat is evenveel als een windturbine van 100 meter hoog.
Het systeem werd bedacht door een Engels bedrijf, Kite Power Solutions en kreeg de naam Kytoon (voor kite, vlieger, en balloon of ballon in het Nederlands). Volgens David Ainsworth, directeur van Kite Power Solutions, zal het “over negen jaar honderden megawatt energie tegen een lage kostprijs kunnen genereren, zodat er geen overheidssubsidies nodig zijn”.
Dat is geweldig, niet? En zeer realistisch. Want voor veel onderzoekers speelt de toekomst van windenergie zich nu af op grote hoogte. Windmolens zijn gemiddeld 80 meter hoog, en daar waait de wind aan ongeveer 4,6 meter/seconde. Op 800 meter waait de wind aan 7,2 m/s. En dat maakt deze schone energiebron zo bijzonder efficiënt.
Verschillende start-ups maken zich klaar om uitrustingen op de markt te brengen die verder gaan dan masten en schroefbladen om wind om te zetten in elektriciteit. Makani Power uit California, in 2013 overgenomen door Google, brengt bijvoorbeeld een drone/vlieger op de markt die oprijst door meerdere drijfwerken verdeeld langs zijn vleugels te laten draaien. De propellers, die als drijfwerk kunnen dienen, slaan de energie die niet wordt verbruikt op in generators, en sturen ze dan via een kabel die ook dient als “lijn” naar de drone. Volgens Google gebruikt het systeem 90% minder materiaal dan een klassieke windmolen en het kan wind uit alle richtingen opvangen.
Tags: hernieuwbare energie, Kite Power Solutions, Makani Power, vliegers, windenergie