MENU
Les communes peu enclines à suivre les promoteurs

Gemeenten die weinig geneigd zijn om de ontwikkelaars te...

Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas

Denen bouwen de zelfvoorzienende stad

Un hôtel de luxe à 100 km/h

29 juni 2017 Comments (0) Andere, Architectuur, Mobiliteit

Een luxehotel aan 100 km/u

Shiki-Shima, de meest luxueuze trein ter wereld, is ook het eerste echte hotel op rails. Een hoogstandje van de hand van Ken Okuyama, die ook al de Shinkansen, de Japanse TGV, had ontworpen.

Vier dagen, drie nachten en adembenemende landschappen tussen Tokio en het eiland Hokkaido, ten noorden van de archipel. We kenden al slaaprijtuigen, maar nu zijn er ook “hoteltreinen”. Shiki-Shima werd begin mei als eerste in zijn soort ingewijd door de Japanse spoorwegmaatschappij JR East. Deze nieuwe luxetrein bestaat uit tien wagons en is ook het eerste echte hotel op rails: hij bevat 17 suites, waarvan twee duplex, en biedt plaats aan 34 passagiers in totaal.

Het avondmaal wordt bereid door een bekroonde chef, of je kunt er aan een cocktail nippen in een pianobar: alles straalt verfijning uit in de Shiki-Shima. De kamers zijn uitgerust met kingsize bedden en een volledig ingerichte badkamer, met bad en douche. Toppunt van de exclusiviteit: aan elk uiteinde van het konvooi kun je in een panoramische lounge genieten van de sereniteit van de Japanse landschappen.

Deze stalen machine raast met hoge snelheid voort tussen Tokio en Hokkaido en werd ontworpen door Ken Okuyama, de ontwerper van de beroemde Shinkansen – de Japanse voorloper van de TGV. Hij is ook gekend voor zijn ontwerp van de Ferrari Enzo, de Honda NSX en de nieuwe generatie van de Porsche 911. Okuyama wil altijd een nieuwe ervaring creëren en gebruikte veel traditionele Japanse materialen, zoals lak en “washi”, een zeldzaam papier dat gemaakt wordt op basis van de vezels van de papiermoerbeiboom. In de twee duplex suites, die de duurste zijn, is de badkuip gemaakt van “hinoki”, een Japanse ceder met bijzonder geurend hout.

 • Un hôtel de luxe à 100 km/h
  Un hôtel de luxe à 100 km/h
 • Un hôtel de luxe à 100 km/h
  Un hôtel de luxe à 100 km/h
 • Un hôtel de luxe à 100 km/h
  Un hôtel de luxe à 100 km/h
 • Un hôtel de luxe à 100 km/h
  Un hôtel de luxe à 100 km/h
 • Un hôtel de luxe à 100 km/h
  Un hôtel de luxe à 100 km/h

Luxestrijd

De lancering van deze trein, die JR East maar liefst 40 miljoen euro heeft gekost, onthult eigenlijk de luxestrijd die is uitgebroken tussen de verschillende bedrijven van de Japanse archipel. In 2013 lanceerde het bedrijf Kyushu Railway de Seven Stars, een luxetrein die het wat bescheidener houdt dan de Shiki-Shima. Naast JR East is er ook zijn westerse rivaal, JR West, die op 17 juni zijn Twilight Express Mizukaze heeft onthuld.

Maar de Shiki-Shima heeft een voorsprong op zijn concurrenten en de prijzen swingen dan ook de pan uit. De reis van vier dagen en drie nachten voor twee personen kost 15.500 euro, exclusief belastingen. Een tarief dat hoger is dan de Golden Eagle Trans-Siberian Express, die Moskou verbindt met Vladivostok, waar een nachtje 3.000 euro kost. Ondanks dit forse bedrag staan de klanten in rijen te drommen: de boekingen lopen al tot maart 2018.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord