MENU

De stad toegankelijker maken voor slechtzienden

“Geprefabriceerd en hout zijn de toekomst van de bouw”

© Francesco Scatena | Dreamstime.com

31 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Europese taxonomie: “als het niet bindend is, zal er niet veel van komen.”

Vorige maand heeft DivercityMag de Europese taxonomie beschreven, een ambitieus programma dat gericht is op meer duurzaamheid en vooral investeerders, financiers en bouwprofessionals impacteert.

Om de gevolgen van deze nieuwe referentietool voor milieupraktijken te leren kennen, spraken we met Florent Houssais. Hij is Export Development Director bij Equance, een Frans-Europese investeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in vastgoedfondsen.

Florent Houssais

Florent Houssais, Export Development Director bij Equance

Zal Taxonomie in de praktijk het leven van grote Europese vastgoedinvesteerders veranderen?

Sommigen van hen hebben de knoop al doorgehakt. Er worden steeds meer investeringsmaatschappijen opgericht die zich uitsluitend richten op groene financiële projecten. Met name de vastgoedbeleggingsmaatschappijen. Maar laten we wel wezen: als een investeerder moet kiezen tussen winstgevendheid en belasting enerzijds en CSR anderzijds, zal de keuze helaas vaak snel worden gemaakt …

Zijn sommige landen beter voorbereid dan andere?

Ik ga niets nieuws vertellen als ik zeg dat deze maatschappelijke waarden in Noord-Europa, en vooral in Scandinavië, al lang in investeringen zijn ingebed. Voor de rest van Europa is het plaatje diffuus. Het is moeilijk conclusies te trekken. De politiek zal in ieder geval de toon zetten. De Europese Taxonomie is een sterk signaal, aangezien alle landen het ermee eens zijn. Maar nogmaals, laten we realistisch zijn: als het niet bindend is, zal er niet veel van komen. En daarom zal het nodig zijn om een sterke politieke wil te behouden om deze vergroening van investeringen tot een goed einde te brengen.  We hebben tussen de 8 en 9.000 klanten in vijftig landen, en ik kan je vertellen dat de aantrekkingskracht voor groene projecten nog steeds in de minderheid is. Maar vroeg of laat komt ze er, en dat is goed. Vandaag brengt een investering hetzelfde op, of die nu groen is of niet. Een manier om beleggers ertoe te brengen hun portefeuilles groen te maken, is bijvoorbeeld door de belastingheffing te verminderen. En dan zullen we meteen het verschil zien. 

Is Taxonomie een echte kans voor de vastgoedsector? 

Traditionele investeerders zullen een beetje mopperen, omdat dit betekent dat ze hun gewoonten moeten veranderen en het enkele kosten zal verhogen. Voor nieuwkomers op de markt zal het gemakkelijker zijn omdat het voor hen gemakkelijker zal zijn om deze deugdzame praktijken meteen toe te passen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord