MENU
Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio

Kopenhagen: een parking beklimmen

Caïro: bouwen om te genezen

8 november 2020 Comments (0) Andere, Milieu, Mobiliteit

Fietsen en tegelijk onze planeet schoonmaken

Fietsen is goed voor je gezondheid. Maar het kan nog voordeliger zijn: hier is de fiets die vervuilde lucht opzuigt en reinigt.

Daan Roosengaarde is een Nederlandse ontwerper die al enkele jaren werkt vanuit de filosofie van het verbinden van technologie met creatief denken. In de afgelopen jaren heeft hij ‘de smogloze toren’ gepatenteerd en geproduceerd. Dat is een positieve ionisatietechniek die 30.000 m2 vervuilde lucht per uur reinigt. Deze torens worden gebruikt in sommige parken in Peking. Nadat de lucht wordt “opgenomen” door de anti-smogtoren van Daan Roosengaarde, komt hij er tussen de 55 en 75% gezonder uit dan elders in de stad. Voorbeelden van deze 7 meter hoge aluminium toren zijn ook te vinden in Nederland, Korea, Polen of Mexico.

Deze uitvinding heeft trouwens ook een fashion-kantje: alle gerecupereerde koolstof van de eerste Pekinese toren werd gecomprimeerd om smogfree rings mee te maken. Door deze juwelen te kopen draag je bij aan de financiering van nieuwe torens.

  • velo antismog © studior oosengaarde
    velo antismog © studior oosengaarde
  • smog free rings © studior oosengaarde
    smog free rings © studior oosengaarde
  • Smogfree tower korea © studior oosengaarde
    Smogfree tower korea © studior oosengaarde
  • Smogfree tower korea © studior oosengaarde
    Smogfree tower korea © studior oosengaarde

Daan Roosengaarde definieert zichzelf als “een man op een schone luchtmissie”. Hij kreeg het idee van de “anti-smog”-fiets tijdens het observeren van fietsers in Peking, die in maximale luchtvervuiling moeten fietsen. Door de technologie van de antismogtoren mobiel en draagbaar te maken, bedacht hij een fiets die vervuilde lucht inslikt via een filter op het stuur. De filter reinigt de lucht en stoot hem weer uit. Goed voor de fietsers en goed voor hun onmiddellijke omgeving.

Verschillende steden, zoals Londen, Parijs of Luxemburg, overwegen dit type tweewieler in hun aanbod gedeelde fietsen te introduceren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord