MENU

Constructie: maar waar komt hout vandaan?

Mobiliteit: steden veiliger maken voor vrouwen

27 januari 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

Het beste gebouw 2021 ter wereld bevindt zich in Kopenhagen

CopenHill, de beroemde afval-energiecentrale van Kopenhagen, werd gekroond tot World Building of the Year 2021 op het World Architecture Festival dat dit jaar online plaatsvond. 

Het project, ontworpen door de Deense groep Bjarke Ingels en ook bekend als Amager Bakke, nam deel in de categorie Productie, Energie en Recycling. Het komt zelden voor dat een industrieel gebouw de hoogste prijs wint. Het moet gezegd worden dat CopenHill de definitie (en verwachtingen) van een faciliteit in de energiesector enorm uitbreidt. Zo biedt het een zeer uitgebreid sport- en recreatieprogramma. Wat dacht je bijvoorbeeld van een skipiste – met lift! -, een wandelpad en groene ruimtes, de hoogste kunstmatige klimmuur ter wereld op de verticale gevel (85 m), evenals een bar op het dak, een crossfitruimte en een panoramisch plateau dat uitkijkt over de stad?

Bewoners bewustmaken van hun ecologische voetafdruk

Paul Finch, de directeur van het Festival, prees de manier waarop CopenHill “de rol van architectuur benadert in de nieuwe wereld van recycling en zero-carbon, eraan toevoegend dat dit type infrastructuur mensen aanmoedigt om “ja in mijn achtertuin” te zeggen in plaats van “nee” (toespeling op het beroemde Nimby-syndroom). “Dit project moedigt ontwerpers aan om verder te denken dan specificaties, ideeën te verdedigen en politieke en economische obstakels te overwinnen bij het nastreven van sociaal belang. En het herinnert ons eraan dat gebouwen leuk kunnen zijn, concludeerde Paul Finch. 

© Rasmus Hjortshoj

© Rasmus Hjortshoj

Deze afvalverbrandingsoven, gebouwd tussen 2013 en 2016, sluit aan bij de Deense doelstelling van koolstofneutraliteit in 2025 (veel eerder dan de aanbevelingen van het Akkoord van Parijs, dat spreekt van 2050). De fabriek verbrandt jaarlijks 440.000 ton afval en levert elektriciteit aan 30.000 huishoudens, evenals verwarming aan 72.000 woningen. Een grappig detail om af te ronden: elke keer dat er een ton CO₂ in de fabriek wordt verbrand, zendt het een enorme stoomring uit, die zichtbaar is vanuit de hele stad, om bij de inwoners het bewustzijn van hun ecologische voetafdruk op een aangename manier te vergroten. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord