MENU

Driehoekige wolkenkrabbers in Helsinki

Vastgoedvernieuwing in Boekarest

11 januari 2019 Comments (0) Andere, Vastgoed

Het grootste houten kantoorgebouw komt naar Parijs

In 2021 zal het Arboretum in Nanterre klaar zijn: het grootste kantorencomplex uit hout in Europa. 126.000 mbraakliggend land wordt omgebouwd tot een nieuw concept van ecologische kantoren. Volg de gids.

Wat zijn de onderdelen van een bio-ontworpen kantoorgebouw? Verrassing: het zou weleens kunnen dat de meest gedurfde gebouwen in de toekomst van hout zullen zijn. Dat is alvast waar BNP Paribas Real Estate op inzet. Zij hebben beslist dit materiaal te gebruiken voor het Arboretum, de tertiaire campus van Nanterre-la-Défense, een grote operatie met 5 gebouwen van 6 verdiepingen in een park van 9 hectares.

Arboretum is een partnership met Woodeum, de specialist van vastgoed in hout, en zou volgend jaar van start moeten gaan. Arboretum is een nieuw concept van ecologische kantoren met bioklimatologisch ontwerp, massief hout, hernieuwbare energie… Het maakt deel uit van de reconversie van 125.000 m2 industrieel braakland van de vroegere Papeteries de la Seine. Dit is het grootste complex in massief hout dat in de wereld wordt gebouwd.

  • Arboretum-© WOODEUM
  • Arboretum-© WOODEUM
  • Arboretum-© WOODEUM
  • Arboretum-© WOODEUM
  • Arboretum-© WOODEUM
  • Arboretum-© WOODEUM

Modulair voorop

In de gebouwen met royale terrassen zijn de verdiepingen tussen 1.000 en 7.000 m2 ontworpen met volledige modulariteit in het achterhoofd. “De houten structuur is eenvoudig om te zetten. Dankzij dit materiaal kunnen de gebouwen volledig omkeerbaar zijn en dat maakt deel uit van een ecologisch verantwoorde aanpak“, zegt BNP Paribas Real Estate. En daar zijn klanten vandaag de dag blijkbaar naar op zoek. Het hout wordt zowel bij de ruwbouw als bij de afwerking gebruikt: draagpilaren en kolommen (laminaat-gelijmd), vloeren voor de verdiepingen, trappen, plafondafwerking… Deze gebouwen worden ook gekenmerkt door hun hoge helderheid en transparantie.

De campus werd ontworpen om zo dicht mogelijk bij de natuur te staan. Er komt ook een arboretum met 600 zeldzame soorten, een kanaal en een rietveld van 600 m, een moestuin, een biologische boomgaard en een gezondheidsparcour van 40 km. Maar ook een groen amfitheater dat tot 600 mensen kan ontvangen, patio’s, work bubbles en eenvoudige grasvelden om elkaar te ontmoeten of te werken. De werken starten in 2019 en de eerste oplevering is voorzien in 2021.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord