MENU
Biennale di venezia

De Biënnale van Venetië 2023 met Afrika als laboratorium...

Asphalt Art

Street art maakt steden veiliger

12 december 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Het nieuwe leven van Liverpool Street 100

Het voormalige kantoorgebouw uit de jaren ’80 werd een flexibel en op de 21ste eeuw afgestemd handelspand. En dat dankzij een duidelijke strategie: bewaren wat het recupereren waard was, slopen wat niet kon worden gered en toevoegen wat noodzakelijk was.  

Het oorspronkelijke pand in de Liverpool Street 100 werd in de jaren ’80 gebouwd door Arup Associates, als antwoord op de fenomenale groei die de banksector toen doormaakte. Het kreeg een gevel in natuursteen en de interne organisatie liet weinig mogelijkheden voor een doorkijk naar de omgeving en de inval van daglicht.

Circulariteit en renovatie

In 2012 besloten Hopkins Architects het geheel aan de moderne 24/7 levensstijl aan te passen. Ze behielden een groot deel van de oorspronkelijke structuur in plaats van die te slopen. Om het materiaalverbruik te beperken, bleven alle oorspronkelijke funderingen bewaard, net als de helft van de bovengrondse structuur.

Met een interne oppervlakte van 67.649 m² huisvest het vernieuwde Liverpool Street 100 drie verdiepingen met chique boetieks, bars en restaurants én zowat 1.300 m² aan kantoorruimte. Het pand beschikt verder over een openlucht restaurant met een spectaculair uitzicht en een eigen toegang tot de gloednieuwe metrolijn Elizabeth, van waaruit de internationale luchthaven van Heathrow te bereiken is.

Een bijzonder complex ontwerp

Het pand ligt boven een aantal spoorlijnen en naast een busstation, wat het ontwerp- en bouwproces erg complex maakte. De oorspronkelijke gevelbekleding maakte plaats voor een gebogen variant in glas. Omdat het budget geen ruimte bood voor gebogen glas, maakten de ontwerpers gebruik van uitspringende lamellen met daarboven een draagbalk in geprofileerd staal. Zo werd het gevoel van beweging opgewekt.
Nieuwe systemen voor warmterecuperatie (gebruikt voor de warmwaterproductie in het gebouw) doen het energieverbruik verder dalen. Zowat 40 % van de gevel is ondoorzichtig en werd extra geïsoleerd om warmteverliezen tegen te gaan.

100 Liverpool street © Hopkins-architects - London-architecture

100 Liverpool street © Hopkins-architects – London-architecture

Een model voor ecologische soberheid

Het atrium met de originele trap werd centraal in het pand uitgebouwd om daglicht te trekken. Om de CO2-voetafdruk van het geheel te verkleinen, werd de bovengrondse structuur hoofdzakelijk opgetrokken uit staal en kaders in staalcomposieten. Waar beton nodig was, werden gegranuleerde hoogovenslakken met een laag koolstofgehalte verwerkt.

Liverpool Street 100 was het eerste koolstofneutrale project van British Land. Het kreeg een ‘uitzonderlijke’ BREAAM-notering (maatstaf voor de milieuprestaties van gebouwen) en kwam in aanmerking voor de volgende door het RIBA (Royal Institute of British Architects) uitgereikte onderscheidingen: RIBA London Award 2022, RIBA London Client of the Year Award 2022, RIBA National Award 2022 en de Stirling Prize 2022.

 

 

 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord