MENU
Maquette numérique

Hoe het digitale model de bouwwereld op zijn kop...

Een eerste aquaponische boerderij in Brussel

13 juli 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Hoe Brussel er had kunnen uitzien

“Unbuilt Brussels #2” – De nieuwe tentoonstelling van CIVA, het centrum voor architectuur, onthult zijn opmerkelijke archieven over Brusselse projecten van 1836 tot 1952 die niet voltooid werden. Voor alle liefhebbers van de stad.

Wat als er boven de stad een HST-lijn was gekomen, zoals Luc Deleu het in 1986 had bedacht? Of als het Zuidstation was uitgedost met een grote klokkentoren, zoals het door Lucien de Vestel in 1936 werd voorgesteld? Of als de Albertina niet op de Kunstberg maar zich ter hoogte van de Botaniquebevond, zoals het in 1938 werd bedacht door Maxime Brunfaut? Met de tentoonstelling (re)compose the city, onderzoekt CIVA (het internationaal centrum voor de stad, de architectuur en het landschap) het heden op basis van niet-gerealiseerde projecten die ontsproten aan de verbeelding van grote architecten.

CIVA dook in zijn rijke archief en vond er nooit eerder onthulde plannen en tekeningen. Het reist door de geschiedenis van de treinlijn Noord-Zuid en de emblematische plekken langs het parcours: de drie treinstations, de Kunstberg, de koninklijke bibliotheek en het administratief centrum. Kleine stukjes geschiedenis die worden geïllustreerd door 150 zeldzame documenten, 60 oude en afgebroken projecten, oude films en de enorme maquette van kunstenaar-architect Luc Deleu. Het is een tentoonstelling over het verleden van een stad die nog steeds wordt gekenmerkt door het noord-zuidknooppunt en de zogenaamde ‘brusselisering’, maar die nog ook een licht werpt op de huidige uitdagingen in het stedenbouw in Brussel.

Unbuilt Brussels #2, (re)compose the city
CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel.
www.civa.brussels
Tot 14 oktober.
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord