MENU

De High-Line van Londen werd deze zomer ingehuldigd

Binnenkort stadsbossen in Parijs

12 augustus 2019 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Hoe de wolkenkrabber zichzelf heruitvindt

De Hekla-toren in La Défense, ontworpen door Jean Nouvel, is bedoeld als symbool voor de nieuwe generatie wolkenkrabbers: open naar de buitenkant en verbonden met de buurt.

In de wijk Rose de Cherbourg, in Puteaux (Hauts-de-Seine), werd in juni de eerste steen van de Hekla-toren gelegd. Hekla is 220 meter hoog en moet de skyline in het zuidwesten van de zakenwijk La Défense weer in evenwicht brengen. Sinds het begin van de werken in 2018 zijn de funderingen gegraven. De oplevering van het gebouw van 220 meter wordt verwacht voor 2022.

Niets nieuws onder de zon, zou je denken … Nochtans zal de Hekla-toren volgens de ontwerpers niet helemaal hetzelfde zijn als zijn twee ‘zussen’ waarin het hoofdkwartier van heel wat grote Franse groepen zoals EDF, Engie, Thales en binnenkort Saint-Gobain, is gevestigd. Hij werd ontworpen door de Ateliers Jean Nouvel in het kader van de herontwikkeling van de wijk en zal tot 5.800 werknemers kunnen verwelkomen, verdeeld over 48 verdiepingen en 76.000 m2 oppervlakte, bestemd voor kantoren en diensten.

Het doel is de generatie werkende millennials aan te trekken. En om die doelstelling te bereiken, hebben de ontwikkelaars de nodige middelen ingezet. Hekla zal heel wat gemeenschappelijke ruimtes omvatten: vijf restaurants, een auditorium met 250 zitplaatsen, een wellnessruimte, twee businesscenters, loggia’s en terrassen op alle verdiepingen voor zo’n 2.518 m2. Op de 49ste verdieping kijkt een dakterras uit op een hangende tuin.

  • HEKLA ©AJN
  • HEKLA ©AJN
  • HEKLA ©AJN
  • HEKLA ©AJN
  • HEKLA ©AJN

Een getuige van het tijdperk

Hekla voert een revolutie van toepassingen en een contextuele revolutie in: we hebben gewerkt aan de porositeit tussen het gebouw en zijn omgeving, met plaatsen om te ontspannen, de mogelijkheid om buiten te werken in het park aan de voet van de toren“, legt Vincent Virlogeux, projectmanager bij AG Real Estate, uit aan Le Monde. Het is de heruitvinding van het kantoorgebouwenmodel, dat, om verticaal te overleven, zich moet aanpassen aan nieuwe manieren van werken, de wijk in een plek om te wonen moet transformeren en winkels en recreatieplaatsen naar de toren moet brengen.

Jean Nouvel heeft het silhouet van het toekomstige gebouw ontworpen als een “kristal maar dan in compacte vorm“. Hij wou een “vocabularium voor de toren schrijven dat nog niet bestond“. Met de extra beperking dat hij een wijk in volle ontwikkeling ook een architectonisch symbool van zijn tijdperk moest bieden. “Architectuur is de kunst van de getuigenis. Elk tijdperk heeft getuigen nodig“, concludeert de ontwerper.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord