MENU

Warschau: Groot-Brittannië’s toparchitecten stellen zich de toekomstige luchthaven voor

5 fotografen die architectuur sublimeren

11 februari 2020 Comments (0) Technologie, Vastgoed

Hoe Portugal een tech- en beleggersparadijs werd

In de straten van het oude industriële district Beato, in het oosten van Lissabon, hebben start-ups en co-workingplekken zich gevestigd in de verlaten magazijnen aan de oevers van de Taag. Om de crisis het hoofd te bieden ontwikkelde Portugal een strategie om investeerders en innovatieve bedrijven aan te trekken. Een woordje uitleg.

De komst van de Web Summit naar Lissabon is geen toeval: de Portugese hoofdstad richt haar pijlen al een aantal jaren op hightech. In november ruilde het “Davos van de geeks” Dublin in voor de Taag om daar haar jaarlijkse hoogmis te vieren. Het evenement diende als katalysator voor de vele projecten die in de hele stad floreren, maar ook om jonge ondernemers aan te trekken die op zoek zijn naar innovatie.

Lissabon bruist. Start-ups kiezen de stad als hoofdkwartier en dat dankzij een indrukwekkend aanbod incubators. Je kan de industriële gebouwen die zijn omgebouwd tot accelerators, co-workingplekken en creatieve hubs niet meer bijhouden. Dankzij haar levenskwaliteit heeft de stad alles weg van een paradijs voor jonge ondernemers. Zoals dat 30 jaar geleden het geval was in Californië, vergemakkelijken de zon, de charme van de stad, de beschikbare faciliteiten, het gekwalificeerde personeel, de lage kosten van levensonderhoud en de nabijheid van surfplekken, de creatie van een gunstig ecosysteem.

Het epicentrum van deze herontwikkeling is het voormalige industriële district in het oosten van de Portugese hoofdstad. Dit werd lange tijd door de inwoners beschouwd als een “dode zone” maar vandaag de dag is Beato een trekpleister voor innovatieve bedrijven. Binnenkort komt er ook een immense creatieve hub. In het hart van het project: een voormalig complex van militaire fabrieken van 35.000 m², die werden omgebouwd tot kantoren om de crème de la crème van nieuwe technologieën en creatieve industrieën te huisvesten. Een paradijs voor start-ups.

  • Beato Hub Creativo
  • Beato Hub Creativo
  • Beato Hub Creativo
  • Beato Hub Creativo
  • Beato Hub Creativo

Het aantrekken van technologische reuzen

Maar net als Dublin, Berlijn of Barcelona probeert Lissabon ook grotere investeerders aan te trekken. Het bewijs: Google opende haar tweede grote operationele centrum in Europa, in Oeiras (in groot-Lissabon) en bracht 1.300 jobs mee. Het management van Google vond dat dit de enige plek in Lissabon was die aan hun vereisten voldeed in termen van grootte, prijzen en groene ruimte. En dus streek het neer in Oeiras en het Lagoas Park. Andere projecten, zoals het toekomstige Mercedes Benz Digital Innovation Centre, dat ook in Lissabon is gevestigd, bewijzen dat Portugal dan wel geen subsidies aanbiedt maar wel overtuigt door de gastvrijheid, het zonnige klimaat en vooral door het ter beschikking stellen van gebouwen met een breed scala aan mogelijkheden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord