MENU
Bucharest © Jani Godari

Revitalisering van stedelijke centra: een evenwichtsoefening

© Daryan Shamkhali

Hoe buurten voor gemengd gebruik de criminaliteitscijfers kunnen verlagen

Ikea Vienna

5 oktober 2022 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Mobiliteit, Vastgoed

IKEA opent zijn eerste exclusieve voetgangerswinkel in Wenen

IKEA opent een winkel in het autovrije stadscentrum in het hart van de Oostenrijkse hoofdstad. De gloednieuwe winkel wilt zijn bijdrage leveren aan het oplossen van vervuilings- en mobiliteitsproblemen en past zich aan veranderend klantengedrag aan.

Een enorme blauwe en gele kubus aan de rand van een grote stad en omgeven door enorme parkeerplaatsen… Dacht je dat je alles wist over IKEA? Think again! Hun nieuwe winkel in Wenen zal je verbazen.

IKEA Westbahnhof heeft een modulair ontwerp dat bedekt is met bomen en geen parkeergelegenheid biedt. Je vindt er een compleet assortiment producten voor autovrij winkelen. Wees gerust, de winkel bezorgt grote pakketten nog dezelfde dag met een elektrisch voertuig. 

 • Ikea Vienna
  Ikea Vienna
 • Ikea Vienna
  Ikea Vienna
 • Ikea Vienna
  Ikea Vienna
 • Ikea Vienna
  Ikea Vienna

Zeven verdiepingen met duurzaam design

Het zeven verdiepingen tellende gebouw is een groene oase die alleen met het openbaar vervoer te bereiken is. IKEA Westbahnhof is ontworpen door Querkraft Architekten, een lokaal architectenbureau. De gevel is een knipoog naar een van de bestsellers van de kitmeubelgigant en doet denken aan een plank. De winkel werd opzettelijk ontworpen zonder parkeerplaats. 

“Tweederde van de Weense mensen heeft niet eens meer een auto. Ze komen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. IKEA Vienna Westbahnhof is een antwoord op al deze gedragsveranderingen”, zegt de Zweedse groep. 

Het geheel is aan alle kanten open en wisselt op de vier gevels met transparante wanden terrassen en tuinen af. De 160 bomen zuiverend de lucht en kunnen de temperatuur op een natuurlijke manier met anderhalve graad doen dalen. Verder zijn er ook bijenkasten en broedplaatsen voor vogels. 

Een nieuwe iconische ontmoetingsplaats voor Wenen?

IKEA bezet de eerste 4 verdiepingen, de twee bovenste verdiepingen zijn gereserveerd voor een hotel met 345 bedden. De daktuin met fotovoltaïsche panelen is 24 uur per dag, 7 dagen per week, toegankelijk voor het publiek en biedt een adembenemend uitzicht over de hele stad Wenen. “Op deze manier hopen we dat de winkel een ontmoetingsplaats wordt”, zegt Jette Jørgensen die bij de groep verantwoordelijk is voor uitbreiding.

“Dit gebouw levert een belangrijke bijdrage aan de toekomst van een levendige en ecologische stad, maar ook aan de toekomst van retail”, zegt Querkraft Architekten. 

Een mening die wordt gedeeld door de jury van de International Architecture & Design Awards 2022, aangezien IKEA City Center Westbahnhof de Platinum Award van de AD-C architecture- & design community heeft gewonnen, in de categorie Commercial Architecture Built.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord