MENU

Reusachtige spiegels om de schaduwen van de stad te...

In het bos wonen, midden in de stad

18 maart 2019 Comments (0) Architectuur, Atenor, Vastgoed

In de hemel wonen in Warschau

Tegenwoordig is in een wolkenkrabber wonen een luxe geworden. In Warschau verdringen hipsters, artiesten en architecten elkaar om een hooggelegen pand in de stad te verwerven. Maar dat was ooit wel anders. Uitleg en overzicht over de meest iconische reuzen van glas, beton en staal in de Poolse hoofdstad.

Midden in het centrum van Warschau staat een gebouw dat tot aan de blauwe hemel reikt. Hoger dan de Rogiertoren en met een andere symboliek werd het Cultuurpaleis in 1951 door Stalin aan het Poolse volk “geschonken”. Sindsdien heeft de stedenbouwkundige planning in Warschau een duizelingwekkende evolutie gekend. Geschat wordt dat de markt van Warschau het niveau van 5 miljoen m²oppervlakte al heeft overschreden. En dat is nog maar een begin…

De monolithische, bijna kitscherige stijl uit de tijd van Stalin is voorgoed verleden tijd. Tegenwoordig zijn staal en glas het glinsterende symbool van vrijheid. Wolkenkrabbers – ontworpen door Norman Foster of Daniel Libeskind – komen als paddenstoelen uit de grond. De meest in het oog springende hebben namen als ‘Warschau Speyer’, ‘Q22’, ‘Hala Koszyki’ of ‘Złota 44′ en vormen een skyline waarop elke stad trots zou zijn.

Met zijn silhouet in de vorm van een scheepszeil dat aan de zwaartekracht lijkt te ontsnappen, was de ‘Zlota 44’-toren lang de hoogste woontoren van het land (192 m hoog). Dit project werd toevertrouwd aan de beroemde Amerikaanse architect van Poolse afkomst Daniel Libeskind. Resultaat: 251 luxeappartementen verkocht in een paar weken tijd. Gelegen in het hart van de stad kan de ‘Złota 44’ prat gaan op onder meer openbare voorzieningen zoals een 25 m lang zwembad, sauna’s en een interieur van marmer, koolstofvezel en roestvrij staal in een mengeling van design en kunst… Als een adelaar (het nationale symbool) die zich in de lucht verheft, laat de wolkenkrabber, voltooid in 2017, trots weten dat de stad niet meer het communisme toebehoort, maar haar inwoners.

  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland
  • Warszawa city, Poland

Het hoogterecord breken

Het land is midden jaren negentig tot de markteconomie toegetreden, waarbij de slinger soms wat te veel doorsloeg, maar wel met reëel succes. Recordgroei, economische dynamiek: Warschau beleeft een buitengewone bloei. Na voetbal is vastgoedshoppen bijna een nationale sport geworden, zeker ook omdat de koopkracht sterk is gestegen. Nu verdringen hipsters, artiesten en architecten elkaar om een hooggelegen pand te verwerven. Vandaar de wildgroei van nieuw gebouwde torens achter het centraal station van Warschau.

In 2020 zal de Poolse hoofdstad zelfs het hoogste kantoorgebouw van de EU hebben: de ‘Varso Tower’, een 53 verdiepingen tellend meesterwerk ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Foster + Partners. Met een hoogte van 230 m (310 m met de punt), moet het gebouw het hoogterecord van de beroemde “The Shard” in Londen evenaren.

De projectontwikkelaar bouwt niet alleen een complex van kantoorgebouwen, maar ook een nieuw openbaar plein, dat door Poolse stedenbouwkundigen als de beste nieuwe openbare ruimte in Polen wordt beschouwd. Interessant is dat het dak van de ‘Varso Tower’ toegankelijk zal zijn voor alle inwoners van Warschau. Men kan er terecht voor een lunch of koffie, of er een wandeling maken langs de paadjes van de panoramische tuin. Genoeg voedsel voor de “Europese droom” in het Oosten, wanneer de rest van het continent begint te twijfelen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord