MENU

Een dorp voor bejaarden in Nederland

Transpolis: de stad die de mobiliteit van de toekomst...

21 maart 2019 Comments (0) Andere, Milieu, Vastgoed

In Duitsland zal een ecowijk de omgevingslucht zuiveren.

In Duitsland is het “Heidelberg Village” de norm op het gebied van ecowijken. Ecologisch, passief en vooral milieuvervuiling bestrijdend! Voeten vegen voor de rondleiding, aub.

Intelligent ventilatiesysteem, groendaken toegankelijk voor de bewoners , verticale tuinen die de appartementen tegen hitte beschermen, groentetuinen in de lanen: het vorig jaar opgerichte Heidelberg Village word als “het grootste passieve complex ter wereld” voorgesteld.

De 350 m2 daken van deze ecowijk zijn bedekt met zonneceldakpannen, waardoor het energieverbruik is teruggebracht tot 15 kWh in vergelijking met 100 tot 300 kWh voor een traditioneel gebouw. Hoewel minder blootgesteld, werken ook de muren mee. De 750 m2 gevel van de twee gebouwen is opgebouwd uit glazen bakstenen met fotovoltaïsche cellen om het licht dat ze doorlaten te versterken. De overige daken en gevels zijn beplant.

Zuiverende muren

Sinds men zich bewust is geworden van de invloed van vluchtige organische stoffen (VOS) - zoals formaldehyden en anderen - op de gezondheid, zijn er verschillende afwerkingsproducten verschenen om de verspreiding van die stoffen in de lucht te verminderen. In Heidelberg Village bedekt een speciale titaandioxideverf de buitenmuren van beide gebouwen. Via een chemisch proces vangt deze “vervuilingsval” VOS door adsorptie. Kers op de taart is dat het ook stikstofoxide in zuurstof omzet.

Met het oog op een betere manier van samenleven hebben architecten ook gebouwen “hindernisvrij” gemaakt, d.w.z. volledig toegankelijk voor ouderen, gehandicapten of personen met beperkte mobiliteit. Heidelberg Village, ingehuldigd in 2018, telt 200 inwoners, van wie de helft een specifiek ondersteunend huisvestingsbudget heeft ontvangen. We kijken ernaar uit dat dit voorbeeld overal wordt gevolgd…

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord