MENU

Een museum van hedendaagse kunst dat eruitziet als een...

Een begroeid busstation dat de vervuiling vernietigt

2 december 2019 Comments (0) Milieu, Technologie, Vastgoed

In hartje Parijs wordt een voormalige SNCF-site gerecycled tot een koolstofvrije wijk

In 2024 zal een nieuwe wijk worden gecreëerd op het voormalige spoorwegdepot van La Chapelle, in het 18e arrondissement van Parijs. Het project in Ordener-Poissonniers zal een voormalig depot van Espaces Ferroviaires (een dochteronderneming van de SNCF) omvormen tot een luxueuze ecowijk.

Zoals veel Europese steden probeert Parijs het juiste evenwicht te vinden tussen de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen, het stimuleren van het lokale leven en de levenskwaliteit van zijn inwoners. En zoals veel steden focust Parijs op ecowijken. Het nieuwste project: het ontwikkelingsproject van Ordener-Poissonniers. Een zone van 3,7 ha die eigendom is van de SNCF en waarvan de herontwikkeling in het teken van gemengd gebruik zal staan. Maar met één belangrijke leidraad: het industriële erfgoed van de gebouwen moet worden behouden en tegelijk een milieuvriendelijk ecosysteem uitbouwen.

De Emerige/Ogic groep, architect Christian Biecher en de landschapsarchitecten van SLA willen er “een open en verbonden wijk, met zachte mobiliteit en positieve biodiversiteit en 7.000 vierkante meter erfgoedgebouwen” creëren. Zo beoogt het project ten minste 94% van de gebruikte energie te dekken met hernieuwbare energie en zal een datacentrum de huishoudelijke verwarming aansturen. Het omvat ook houten gebouwen, een warmtelus voor de wijk en koelere eilanden.

  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA
  • Ordener Poissoniers © SLA

Het noorden van Parijs nieuw leven inblazen

Naast de verwachte 36.500 m2 woningen, inclusief 50% sociale huisvesting, komen er ook 13.800 m2 kantoren, 6.800 m2 winkels, 5.000 m2 co-workingruimtes, een 5000 m2 grote jeugdherberg, een MK2-bioscoop, een designschool (gerund door de Ecole des Arts décoratifs Camondo) en een incubator voor start-ups. Espaces Ferroviaires voorziet ook een openbaar park van 1 ha en de opwaardering van 7.000 m2 erfgoedgebouwen. In deze geconserveerde zalen wordt een foodcourt van ongeveer 3.000 m2, met een voedselmarkt, theaterzaal of een incubator, verwacht.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord