MENU

In de hemel wonen in Warschau

Een dorp voor bejaarden in Nederland

18 maart 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

In het bos wonen, midden in de stad

Net als de torens van de Bosco Verticale in Milaan zijn de gebouwen bedekt met bomen en gaan ze er zelfs helemaal onder schuil. Zijn verticale bosbouwprojecten een efficiënte oplossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Laten we even kijken in Utrecht, Nederland.

Een bos dat als een lint tot 90 meter hoog rond een glazen wolkenkrabber kronkelt: de Hawthorn Tower, ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, met zo’n 10.000 planten van 1.000 verschillende soorten, moet oprijzen in de wijk Jaarbeurs, net naast het station van Utrecht.

Het voorbeeld: het Bosco Verticale (“verticaal bos”), twee woontorens die in 2014 in Milaan, Italië, door dezelfde architect werden ontworpen. Lork, kersboom, appelboom, olijf, beuk….. “Deze twee torens zijn een prototype, het zal nog een paar jaar duren om al hun effecten te meten, maar ze hebben het mogelijk gemaakt om dit concept eindelijk ernstig te nemen,” zegt de Milanese architect. Boeri en zijn team werken momenteel aan een tiental Bosco Verticale-projecten over de hele wereld: Eindhoven, Lausanne, Parijs, Nanjing, Shanghai, Sao Paulo, Tirana…..

In Utrecht wordt dit jaar begonnen met de bouw van de Hawthorn Tower, die in 2022 zal worden voltooid, met echte bomen op de balkons en de gevels volledig bedekt met bladeren. De gevels van deze toren zullen bedekt zijn met meer dan 360 bomen en 9.940 struiken of bloemen. Dat is het equivalent van één hectare bos.

Maar de architect ontkent ten stelligste dat het alleen maar om het esthetische aspect gaat. Eerste doelstelling: de opwarming van de aarde tegengaan. “Driekwart van de CO2-uitstoot wordt geproduceerd in steden, maar CO2 is een meststof voor bomen, bossen absorberen 40% van de uitstoot van fossiele brandstoffen. Je moet de vijand op zijn eigen terrein verslaan”, zegt Stefano Boeri. Dit project zal meer dan 5,4 ton CO2 absorberen. Planten temperen ook de hitte in de zomer, wat de behoefte aan airconditioning beperkt. Tweede troef: betere lucht om te ademen. Bomen helpen vervuiling tegen te gaan, met name microdeeltjes van het autoverkeer.

  • Utrecht Hawthorn Tower
  • Utrecht Hawthorn Tower
  • Utrecht Hawthorn Tower

De toren van Utrecht heeft nog een ander streefdoel: biodiversiteit. Het is de bedoeling om “de stad te herbebossen”. Om een echt ecosysteem op de schaal van een bos te creëren zullen er vogels, vlinders, kleine dieren leven… “In Milaan nestelen vijftien soorten vogels op de torens: valken, gierzwaluwen”, benadrukt Stefano Boeri. En 9.000 lieveheersbeestjes zijn op de gevels uitgezet om ongedierte te bestrijden, om zo pesticiden overbodig te maken. Op de benedenverdieping van de toren van Utrecht komt de Vertical Forest Hub, een onderzoeks- en onderwijscentrum voor stedelijke herbebossing wereldwijd.

Voor de rest omvat het project ook woningen, kantoren, fitnessruimten, fietsenstallingen en een ontspanningsruimte. Enige beperking: de kostprijs. De torens van Milaan zijn luxewoningen, maar dit weerhoudt projectontwikkelaars er niet van om allerlei aanplantingen te creëren, de ene al uitzinniger dan de andere. Voorbeeld? De stad Liuzhou in China zal naar verwachting 30.000 inwoners, 40.000 bomen en meer dan een miljoen verschillende planten herbergen. Ook de cijfers zijn dus duizelingwekkend.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord