MENU
Londres transforme ses lampadaires en bornes de recharge électriques

Londen vormt zijn straatverlichting om tot elektrische laadpalen

Billy Bike, les vélos électriques en libre-service

Billy Bike, zelfbedieningssysteem met elektrische fietsen

L’Inde lance son premier train solaire

23 augustus 2017 Comments (0) Mobiliteit

India lanceert zijn eerste zonnetrein

Dacht u dat China het enige land was dat moeite doet om de koolstofbalans te verbeteren? Nee hoor. In India rijden voortaan treinwagons met zonnepanelen rond.

Dit is nieuw in India. Na de bouw van één van de grootste zonnecentrales ter wereld onthulde het land onlangs zijn eerste “fotovoltaïsche” trein. De trein verzorgt sinds juli elke dag de verbinding tussen New Delhi en de stad Garhi Harsaru in het noorden van het land. Er wordt met andere woorden een afstand van zo’n vijftigtal kilometer overbrugd met slechts een minimale hoeveelheid diesel… Het voertuig kan immers nog niet volledig groen rijden, ook al geven de zonnestralen de trein een autonomie van minstens 72 uur en voorzien ze de elektrische apparaten aan boord (verlichting, airconditioning, schermen…) van de nodige energie.

Het treinstel met zes wagons telt ongeveer zestien panelen met een vermogen van elk 300 W (4,8 kW). Overschotten worden opgeslagen in batterijen op het dak. Resultaat: met één trein kan elk jaar 21.000 liter diesel worden bespaard, aangezien deze oplossing de stroomgenerators vervangt die zich gewoonlijk aan boord bevinden. De impact is zodanig groot dat de nationale spoorwegmaatschappij Indian Railways verwacht dat de komende zes maanden nog 24 nieuwe modellen zullen worden ingezet.

België als pionier

India is met 1,3 miljard inwoners het land met het op twee na grootste elektriciteitsverbruik ter wereld. Maar steenkool wordt er net als in China stilaan vervangen door zonne-energie. De Indiase overheid koestert trouwens enorme ambities. Tegen 2022 wil ze namelijk 60 miljoen gezinnen van zonne-energie voorzien. Een gedurfde maar realistische uitdaging, want de prijs van elektriciteit uit zonne-energie is sinds 2009 met een kwart gedaald en zou tegen 2040 nog eens met 66% kelderen. Dit betekent dat tegen die tijd met 1 euro 2,3 keer zoveel zonne-energie kan worden verkregen als nu.

In Europa is België pionier op het vlak van zonnetreinen. Het startsein voor de eerste werd in 2011 gegeven in het station van Antwerpen. Sindsdien rijdt de trein op de elektriciteit die wordt geproduceerd door 16.000 zonnepanelen boven op een 3,6 km lange spoortunnel van de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam. Het systeem levert niet alleen energie aan de trein zelf, maar ook aan de infrastructuur van de stations (signalisatie, verwarming, verlichting). De enige tegenvaller: het maakte de prijs van een kaartje nog niet goedkoper.

Photos © ET EnergyWorld
Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord