MENU

The One: voor de ontwikkeling van de Europese Wijk...

Hoe Boedapest zijn onroerend goed een boost geeft

24 mei 2019 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Kanal: van iconische garage tot culturele trekpleister

De stedenbouwkundige vergunning van Kanal – Centre Pompidou werd eind februari ingediend. Deze toekomstige culturele trekpleister voor Brussel zal niet alleen een nieuw museum voor hedendaagse kunst herbergen, maar is ook de eerste stap in een herstructurering van de buurt.

Ten tijde van zijn industrieel succes werd de zone langs het kanaal tussen Sainctelette-IJzer ook wel eens ‘Klein Manchester’ genoemd. De reconversie verloopt moeizaam. Er is veel verkeer, de omgeving is volgebouwd. Tussen de glazen wanden en de inwoners is de verstandhouding gespannen. De transformatie van de buurt krijgt een cultureel jasje. De aanvraag voor de herinrichting van de voormalige Citroën-garage is inderdaad eindelijk ingediend. De verbouwing van de voormalige garage tot een cultuurtempel die sterk geïntegreerd is in zijn buurt, werd toevertrouwd aan Atelier Kanal, een trio bestaande uit het architectenbureau Noa (België), Sergisson Bates (Groot-Brittannië) en EM2N (Zwitserland).

  • Kanal © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates architects
  • Kanal © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates architects
  • Kanal © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates architects
  • Kanal © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates architects
  • Kanal © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates architects

De werken die normaal vanaf eind dit jaar van start gaan, zouden normaal drie jaar duren. Om ervoor te zorgen dat het Kanal-project niet in de vergetelheid geraakt, werden een aantal plannen gemaakt. In 2020 wordt de showroom (los van de werf) geopend op zes verdiepingen. Atelier Kanal, een consortium van drie architectenbureaus, hoopt de bouwvergunning tegen begin 2020 binnen te hebben en met de ruwbouw te beginnen in maart volgend jaar.

In 2020 zullen de teams van Kanal de ruimten van de voormalige showroom nog gebruiken. In 2021 en 2022 zullen extra-muros tentoonstellingen georganiseerd worden. De werken zouden tegen eind 2022 klaar moeten zijn. Aan het begin van de zomer van 2023 zou het museum voor hedendaagse kunst zijn deuren moeten openen in zijn definitieve vorm. De officiële opening van Kanal-Centre Pompidou, staat gepland voor 2023.

Ondertussen zou ook het kruispunt tussen de Kleine Ring en het kanaal heringericht worden: het moet veranderen in een ontmoetings- en wandelplek aan het water, met bomen, veel licht en veel plaats voor voetgangers. Sainctelette zal eindelijk zijn statuut als stadsplein heroveren. De bureaus AgenceTer, Karbon en Arcadis stonden in voor de plannen van het nieuwe kruispunt. Kers op de taart wordt een pleinbrug die uitkijkt over het kanaal en een voorplein.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord