MENU
Budapest

Duurzaam bouwen: Boedapest neemt het voortouw

Porsgrunn © Ivar Kvaal

Noorwegen: kantoren die meer energie produceren dan ze verbruiken

© Rafael Gamo - Spacestor

11 januari 2021 Comments (0) Andere, Technologie, Vastgoed

Kantoorontwerp: technologie en onderzoek helpen het kantoor nog beter te maken

Sinds enkele maanden zijn er tal van initiatieven genomen om werkplekken aan te passen aan nieuwe gezondheidsnormen. Dit is de kans om het kantoor nog beter te maken dan voor de crisis.

Het idee is niet alleen terug te gaan naar waar we waren, maar om verder te gaan en veerkrachtig te zijn. Naarmate werkplekken opnieuw worden uitgevonden, zullen op wetenschap gebaseerde oplossingen opkomende technologieën integreren om de veiligheid van werknemers en een nog hoger niveau van welzijn te garanderen.

Twee voorbeelden

We stellen twee voorbeelden voor waarin kantoortechnologie en wetenschappelijk onderzoek nieuwe functies zullen opleveren die het werkleven efficiënter, productiever en gezonder kunnen maken.

In de nieuwe werkplek met sociale afstanden kan detectiehardware in combinatie met zitplaatsanalyse configuraties maken op basis van voorschriften voor sociale afstanden. Deze nieuw toegevoegde functie aan de reeds bestaande analysehulpmiddelen toont de kracht van het gebruik van gegevens en software.

Une représentation graphique du programme Graph, qui redessine et adapte les espaces de bureau. © Gensler.

Een grafische weergave van Graph, het programma dat kantoorruimten opnieuw uittekent en aanpast. © Gensler.

Een van de vele ideeën: Het Amerikaanse bedrijf Gensler heeft Graph ontwikkeld, een software die de kwalitatieve en kwantitatieve menselijke gegevens van een bedrijf analyseert en ruimtelijk maakt, dat wil zeggen dat het deze input vertaalt in plannen voor professionele ruimtes. Deze tool helpt met name om beslissingen te nemen bij het ontwerpen of transformeren van kantoorruimte. In dit geval (her)ontwerpt Graph kantoren die een maximale garantie bieden voor de gezondheid, veiligheid en het comfort van de gebruikers.

Dit is een voorbeeld van hoe software kan helpen om kantoren te verbouwen. Door het creëren van aparte ingangen voor klanten en medewerkers, verschillende ventilatiesystemen per zone, een isolatiekamer (als iemand zich niet goed voelt) of specifieke meubels die gemakkelijk kunnen worden verplaatst om zich aan te passen aan een nieuwe configuratie.

© lycs-architecture

© lycs-architecture

Gezondheid en veiligheid

In San Francisco gingen epidemiologische onderzoekers aan de slag om het “kantoor van de toekomst” te ontwerpen: een veerkrachtige ruimte die rekening houdt met de laatste ontwikkelingen in technologie en volksgezondheid. Het is bedoeld om de gezondheid van de werknemers te beschermen en het economische herstel te stimuleren, en tegelijkertijd de ondernemingen alle elementen te geven om cruciale beslissingen te nemen (wanneer en hoe kantoren heropenen?) die de gezondheid, veiligheid, het vertrouwen en comfort van de werknemers op kantoor bevorderen.

© Elizabeth Felicella/Esto - Knoll

©  Knoll

Dit bureau met epidemiologische begeleiding werd ontworpen door Workplace 2030, een vereniging zonder winstoogmerk die heeft besloten om de laatste academische onderzoeken en officiële richtlijnen op het gebied van de gezondheid op het werk te bundelen. Op basis van het werk en de aanbevelingen van een tiental deskundigen op het gebied van werktechnologie brengt dit interactief leercentrum in één enkel fysiek punt alle laatste ontwikkelingen samen die gericht zijn op het behoud van de gezondheid van werknemers en het verbeteren van hun werkcomfort. Workplace 2030 kan worden bezocht door bedrijfsleiders of HR-managers die beter willen visualiseren hoe hun werkplekken te reorganiseren. Virtuele bezoeken zijn ook mogelijk, in geval gezondheidsbeperkingen het fysieke bezoek verbieden.

Hier zijn enkele voorbeelden van de innovaties die in dit modelkantoor zijn geïmplementeerd.

  • Een elektronisch apparaat dat een dagelijkse gezondheidscontrole voor iedereen mogelijk maakt. Deze test wordt uitgevoerd in een daartoe bestemde ruimte.
  • Een hygiënische luchtsluis: het is niet mogelijk om toegang te krijgen tot de faciliteiten totdat men de handen heeft gedesinfecteerd.
  • Het gebruik van contactloze toepassingen (via smartphone) om printers en andere kantoormachines te bedienen.
  • Een automatische telling van het aantal mensen dat reeds aanwezig is, en een kaart die de bewegingen en temperatuur van elke aanwezige aangeeft.
  • Een kantoorreserveringssysteem dat in verbinding staat met een schoonmaakteam dat het bureau tussen twee gebruikers in ontsmet.
  • Plantenmuren die helpen de omringende lucht te zuiveren.
  • Toegang voor iedereen tot een medische of psychologische hulpdienst, via een app.
Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord