MENU

Luxemburg: 3.000 m2 om samen te wonen

velo antismog © studior oosengaarde

Fietsen en tegelijk onze planeet schoonmaken

07/11/2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Kopenhagen: een parking beklimmen

Hoe kan je een oplossing vinden voor het monofunctionele gebruik van een parking? Door die te combineren met een aantrekkelijke openbare ruimte. Dat is precies wat de Denen in Nordhavn hebben gedaan met Park’n’Play.

Een parking maakt deel uit van het gebruikelijke landschap in een stad. Het collectief Jaja Architects uit Kopenhagen zijn er echter in geslaagd deze perceptie bij te sturen. Het uitgangspunt was een vrij klassieke, traditionele blokstructuur, die van meet af aan met een groene gevel zou worden afgewerkt. En daar werd nog een ander idee aan toegevoegd: de bewoners van de wijk aanmoedigen om het dak van deze parking te gebruiken.

  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
  • Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio
    Copenhague Rasmus Hjortshoj coast - Park’N’Play © Jaja-architects - Rama studio

In samenwerking met een designstudio deden de ontwerpers uiteindelijk het tegenovergestelde van wat gebruikelijk is: in plaats van te proberen deze parking te verbergen, benadrukten ze die net en versierden ze de gevel met metaal. Ze bouwden een vrij elegant systeem van plantenbakken in de verticale gevel in en het geheel wordt doorkruist door twee openbare trappen die naar het vlakke dak leiden. Tijdens de beklimming vertelt een fresco het verhaal van Nordhavn en de stad.

Het volstaat de rode helling te volgen. Deze loopt naast de trap en nodigt de bezoekers daarna uit om bovenop het dak een grote speeltuin te ontdekken: er zijn schommels, een ballenbad, trampolines, gymnastiekbanen voor jong en oud … En niet te vergeten: een adembenemend uitzicht over de hele haven van de Deense hoofdstad en de “rode buurt”, zo genoemd vanwege de overvloed aan roodgekleurde gebouwen.

De filosofie van de makers van Park ‘n’Play kan in één zin worden samengevat: de stad een deel van de ruimte teruggeven die ze inneemt. Missie geslaagd!

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord