MENU
Quand le mobilier urbain absorbe la pollution

Wanneer stadsmeubilair de vervuiling absorbeert

Demain, on achètera ses panneaux photovoltaïques chez Ikea

Morgen kopen we onze zonnepanelen bij Ikea

Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise

23 augustus 2017 Comments (0) Milieu

Londense school gaat energie uit de Theems halen

Binnenkort combineren de vijf verdiepingen van de “Thames Tidal School” passiefbouw met een onderwaterturbine om volledig zelf te voorzien in hun energiebehoeften.

Steden langs een waterloop of rivier kenden altijd al de grootste welvaart. In de toekomst geldt dat wellicht voor de steden die de meeste energie besparen. Ten westen van Teddington wordt binnenkort een ongelofelijke school opgetrokken aan de oever van de Theems.

De vijf verdiepingen van de Thames Tidal School zijn een ontwerp van architectenbureau Curl la Tourelle Head, dat passiefbouw combineert met een kleine energiecentrale waarmee de school volledig in haar eigen energiebehoeften zal kunnen voorzien. Het gebouw wordt opgetrokken met natuurlijke en hernieuwbare materialen afkomstig uit lokale bevoorradingsketens. Binnen zullen verschillende sensoren het mogelijk maken om de CO2-productie van alle aanwezigen in de school te controleren, zodat ze in real time worden aangemoedigd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Getijdenenergie

Geniaal idee: de constructie zal zich voor een deel onder water bevinden. Dat is alvast de bedoeling want er zijn gigantische turbines voorzien om de getijdenenergie op te vangen. “De getijden zijn het krachtigst op deze plek in de Theems, waar het verschil tussen eb en vloed kan oplopen tot bijna 7 meter“, verduidelijkt Wayne Head, een van de drie creatieve geesten van het bureau. De turbines worden vier keer per dag geactiveerd, dus telkens bij hoog- en laagwater. Op die manier moeten ze kunnen instaan voor het dagelijkse verbruik van de school.

De school zit nog maar in de ontwerpfase, maar er is een reële kans dat ze ook daadwerkelijk wordt gebouwd. En dat ze het meest ecologisch verantwoorde gebouw van heel Engeland wordt. Uit haalbaarheidsstudies blijkt immers dat het gebouw niet alleen in zijn eigen energie zal kunnen voorzien, maar dat het ook kan functioneren met milieuvriendelijke systemen voor verwarming en verkoeling. Bovendien kan het overschot aan energie aan het net worden verkocht.

  • Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise
    Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise
  • Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise
    Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord