Sportzaal, sauna, eigen sanitair… Met de inbreng van de privésector trekken de “luxekoten” steeds meer studenten aan in de voornaamste universiteitssteden van het land. Focus op deze nieuwe studentenwoningen.
Vroeger waren er voor studenten alleen maar gemeenschappelijke residenties. Soms waren die wat streng en soms had je minder het gevoel dat je in een klooster zat. Maar gemeenschappelijke woningen, met hun lawaai op de gangen, hun feestelijke sfeer en gedeelde badkamer, is niet voor iedereen weggelegd. Net als de “klassieke” huurders geven studenten de voorkeur aan nieuwe of gerenoveerde gebouwen. En ze hebben ook steeds vaker graag hun eigen sanitaire voorzieningen. Sommige promotors hebben dat goed begrepen en ontwikkelen echte serviceflats bedoeld voor studenten. Met meer luxueuze afwerkingen en gekoppeld aan uitgebreide diensten, zoals een washok, een conciërgedienst, een performante internetverbinding, een fietslokaal, kamers om te studeren en een gemeenschappelijke fitnessruimte…
Sinds 2008 heeft vastgoedvennootschap Eckelmans zich gespecialiseerd in deze niche. Onder het merk “Génération Campus” biedt ze bijna 3.000 studentenwoningen aan, voornamelijk in Louvain-la-Neuve, Woluwe, Luik en Namen. Het zijn niet allemaal “dienstenresidenties”, maar de toename van het aanbod ging gepaard met een (duidelijke) verhoging van de kwaliteitsnormen. Een voorbeeld? De Garden Campus. Deze 5.700m² grote residentie in Namen bevat 150 privéstudio’s. Elke studio heeft een eigen keuken en badkamer. Het gebouw biedt zijn bewoners twee studiezalen met 24 zitplaatsen en een grote gemeenschappelijke foyer met fitnessruimte. “Luxueuzere” diensten krijg je niet voor niets, de goedkoopste huurprijs bedraagt 499 euro per maand, alle kosten inbegrepen, voor een studio van 18m². De prijs kan opklimmen tot 711 euro voor een dubbele studio.
Maar naast actoren als Eckelmans of Upgrade Estate, die al langer aanwezig zijn in dit segment, zijn meer traditionele promotors van plan om de geldende regels omver te werpen. Denken we maar aan het project Woodskot in Brussel Stad (BPI) DeltaView in Oudergem (Immobel) of het high-end project The Link in Oudergem (123 woningen), ontwikkeld door Home Invest België. In Brussel komen er tegen 2018 trouwens twee nieuwe universitaire residenties met elk ongeveer 300 plaatsen bij. En ze hebben dezelfde gemene delers: privéstudio’s, luxueuze afwerkingen en geïntegreerde diensten.
Kopen wint steeds meer terrein
Volgens Century 21 gaan studenten, en vooral hun ouders, ook steeds meer over tot de aankoop van een studio of een één- of tweekamerappartement in plaats van een kot te huren. Bijna één op de tien studenten zou voor deze oplossing kiezen. Voor investeerders blijkt de aankoop van een studio of een “upgraded” kot zeer interessant omdat de rentabiliteit van deze woningen, ook al worden ze aangeboden aan hele hoge verkoopprijzen (150.000 euro voor een huur van 550 euro, of een rendement van 4%), beter is dan die van de klassieke gemeenschappelijke koten (115.000 euro, voor een huur van 350 euro, ofwel 3,6%).
Tags: huisvesting, luxe, serviceflat, studentenkoten, universiteit