MENU
Nijmegen © Marcel van der Burg

Nijmegen (Nederland): bouwen met materialen die teruggroeien

Charleroi © Maxime Delvaux

Zijn onze steden toegankelijk voor iedereen?

6 december 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Luxemburg: bouwrobots die recht uit een sciencefictionfilm komen

Het Luxemburgse bedrijf Stugalux is één van de eerste in Europa die is uitgerust met “Spot”, hondenrobots zonder kop die zijn ontworpen om het werk op de werf te vergemakkelijken.

© Boston Dynamics

© Boston Dynamics

Boston Dynamics is een Amerikaanse firma gespecialiseerd in mobiele robots, die de principes van dynamische controle en balans combineert met geavanceerde mechanische ontwerpen, elektronica en software van de volgende generatie. De hoogwaardige robots zijn uitgerust met apparaten die perceptie, navigatie en intelligentie mogelijk maken.

Deze computers op poten zijn niet bedoeld om huizen of gebouwen te bouwen, maar om de lopende werven en de vooruitgang van alle technische aspecten te helpen monitoren. Met een laser en een boordcamera kunnen ze elke locatie tot in het kleinste detail observeren, controleren en in kaart brengen.

Het leven van de bouwwerf in real time

Stugalux werkt al met BIM (Building Information modellering): de plannen worden gedigitaliseerd en alles wordt vooraf uitgewerkt op de computer (tot de plaatsing van de kleinste kraan). Elke Spot, ter waarde van 75.000 euro, zal het mogelijk maken om de fysieke uitvoering van alles wat op de computer is bedacht ter plaatse te valideren. Het gaat er niet om mensen te vervangen door robots, maar juist om professionals in staat te stellen zich te concentreren op hun echte toegevoegde waarde. Twee keer per week bezoeken de twee Spots van Stugalux de 200 locaties van het Luxemburgse bedrijf, waar ongeveer 400 mensen werken. Deze robotfeedback zal het bedrijf in staat stellen sneller te reageren, te anticiperen op problemen en budgetoverschrijdingen te beperken, met name in verband met vertragingen op de site.

Een film, die toch nog een beetje eng is omdat Spot echt uit een sciencefictionfilm lijkt te zijn gestapt, toont de vele mogelijkheden van deze nieuwe bouwrobot. Beide machines zullen in eerste instantie onder menselijke begeleiding werken voordat ze volledig geautomatiseerd aan de slag gaan.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord