MENU
Pologne Nexus 21 © Studio Libeskind

Polen: 21 werven om van Łódź een 21e-eeuwse stad...

Berlin Tegel AIrport © Lorenz Moneke

Berlijn: het faraonische project van de voormalige luchthaven Tegel

Looppark luxembourg

26 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Luxemburg: de circulaire economie is net als Lego!

Afgelopen maand ontmoette DivercityMag Romain Poulles, een van de belangrijkste spelers in de circulaire economie toegepast op de bouw en stedenbouw in Luxemburg. Romain Poulles kijkt deze keer naar deugdzame voorbeelden van goede circulaire praktijken in de Luxemburgse bouw.

Veel projecten zijn nog in ontwerp of uitvoering. Onder hen zal de Loop Park-parking in Roost echt een van de meest interessante zijn. Dit project is bij de start ontworpen om volledig hergebruikt te worden en zelfs een nieuwe functie te krijgen. Het kan bijvoorbeeld een hotel, kantoorgebouw of zelfs appartementen worden. Het zal demonteerbaar zijn, zoals een Lego-constructie. De circulaire economie is eigenlijk net zo eenvoudig als Lego: je zou er nooit aan denken om ook maar één blokje weg te gooien, omdat je weet dat je die eindeloos kunt hergebruiken. Welnu, de circulaire economie maakt het mogelijk om bouwmaterialen net zo gemakkelijk te verwerken als je Lego.

Looppark luxembourg

Looppark luxembourg

Van paradigma veranderen

Grünewald

Grünewald © Fonds Kirchberg

Ik haal nog een voorbeeld aan, eentje dat zeer spectaculair is en geïnspireerd door de C2C-principes: het Grünewald in Kirchberg, een gemengd project van 35 000 m2 dat huisvesting, werk, horeca en winkels samenbrengt. De plek is, net als Kiem 2050, ontworpen als een constructie gericht op de circulaire economie.

Wat duidelijk vraagt om nieuwe bedrijfsmodellen…

Absoluut. Een voorbeeld: het zou leuk zijn als de apparatuur in een gebouw dezelfde levensduur had als dat gebouw zelf. Dit is momenteel echter niet het geval: de prestatietijden van elk product zijn beperkt (veroudering) en verschillend voor elk van de producten. Om hier iets aan te doen zal een eigenaar over een paar jaar geen liften meer kopen, maar een “verticale transportdienst” die hij per kilometer betaalt. Maar zie je, dit soort evolutie vereist een fundamentele verandering in de industrie. Nog een voorbeeld: we kopen geen driedubbel glas meer (waarvan de levensduur wordt beperkt door een uiterst zeldzaam gas dat beetje bij beetje ontsnapt) maar “transparante isolatie”. Of we stellen ons voor dat je een gebouw koopt, maar niet de grondstoffen waaruit het is opgebouwd … Ook promotoren zullen van beroep veranderen en niet langer assembleurs van onderdelen maar van diensten worden. Ik ben er zeker van dat dit in de komende tien jaar alledaags zal worden.

Romain Poulles

Romain Poulles

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord