MENU
© Soho Chapelle International.

Parijs: de SOHO’s brengen leven in de brouwerij!

Arnsberg © Priti Salian

Duitsland: de ideale stad voor senioren 

Wilz © Association Schroeder & associés –Maja Devetak

27 juli 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

Luxemburg in de voorhoede van de circulaire economie

INTERVIEW MET ROMAIN POULLES

Luxemburg heeft de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt op het gebied van circulaire economie, waaronder bouw en renovatie. Romain Poulles, Managing Director van ProGroup, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het bevorderen van de circulaire economie die wordt toegepast op de stedenbouwkundige en bouwsector licht ons toe. 

Waar staat Luxemburg ten opzichte van de CO2-neutrale doelstellingen voor 2050?

De afgelopen jaren zijn er een reeks cruciale initiatieven genomen door de overheid. Deze omvatten de nationale strategie voor de circulaire economie, de zeven principes van de circulaire economie die zijn ontwikkeld door de Hoge Raad voor Duurzame Ontwikkeling, de aanduiding van Wiltz als pilotstad  en de nationale strategie gericht op zero waste. 

U zegt dat Luxemburg een revolutie teweegbracht in de manier waarop we over de hele wereld bouwen, dankzij PCDS. Maar wat is het precies? 

Achter dit acroniem schuilt het Product Circularity Data Sheet, een originele monitoringtool die alle gegevens verzamelt die nodig zijn om een product of materiaal opnieuw te gebruiken. Het is een initiatief van de Luxemburgse staat dat nu wereldwijd wordt erkend, ISO 59040-gecertificeerd is en momenteel wordt gebruikt in testfase door grote spelers in de wereldeconomie. 

Romain Poulles administrateur délégué de PROgroup,

Romain Poulles administrateur délégué de PROgroup,

Wat is het doel van deze dataset? 

Wanneer je een gebouw wilt recyclen, krijg je een reeks producten en componenten waarvan je niet precies de samenstelling, legeringen, hoeveelheden kent of weet hoe ze werden geassembleerd en of ze herstelbaar zijn, enz. Met wat geluk kun je slechts een deel van de materialen hergebruiken,  wat niet optimaal is. Als we vanaf het begin van een gebouw alles documenteren (oorsprong, composities, transformatiecircuits, assemblage, fysische eigenschappen …), zal het duizend keer makkelijker zijn: door de roadmap van het gebouw te raadplegen (de dus), kan je een volledig hergebruik van de gebruikte materialen plannen. We zullen tot op de molecule weten wat we zullen vinden in een gebouw dat zal worden ontmanteld en een nieuwe bestemming krijgen. Maar dit impliceert uiteraard dat we het proces zijn gestart door de principes van de circulaire economie te volgen, in tegenstelling tot de recyclingeconomie.

Dit interview met Romain Poulles gaat volgende maand door met enkele praktische en deugdzame voorbeelden van circulaire economie in het architecturale landschap van Luxemburg. 
Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord