MENU

De stad van het kwartier

PARADISE building (Feilden Clegg Bradley Studios)

En kantoor in Londen met een negatieve koolstofbalans?

Fourmis sur la route

16 oktober 2020 Comments (0) Milieu, Mobiliteit

Mieren observeren om het verkeer beter te beheren

Vloten van bedrijfsvoertuigen die circuleren in grote steden kunnen hun uitstoot halveren en beter voldoen aan doelstellingen voor het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van technologie die het gedrag van mieren imiteert.

Onderzoekers aan de Aston University in het Verenigd Koninkrijk hebben zojuist een technologie ontwikkeld die de manier waarop insecten hun kennis delen, nabootst. Als dit programma wordt toegepast op onze problemen van het wegverkeer en de files, moet het mogelijk zijn de routes van voertuigen in grote steden te optimaliseren. 

Het onderzoeksteam gebruikte een techniek die bekend staat als het “metaheuristisch algoritme”, dat moeilijke optimalisatieproblemen oplost. Het programma bootst na hoe mierenkolonies problemen oplossen en hun bestaande gedrag verbeteren.

Het idee is niet nieuw, maar het is grotendeels geperfectioneerd. “Algoritmes gebaseerd op het foerageergedrag van mieren werden al gebruikt om de route- en verkeersproblemen van een paar voertuigen op te lossen. Nu hebben we een manier gevonden om ze aan te passen aan stedelijke vloten, door zicht te hebben over een aantal weken verkeer“, zegt Dr. Darren Chitty, belast met het onderzoeksprogramma bij Aston.  

Meerdere voordelen

De eerste tests zijn reeds uitgevoerd, in samenwerking met een onderhoudsbedrijf in Birmingham (VK), die tegelijkertijd tot 45 voertuigen beheert. Na zes weken testen zei de universiteit dat het bedrijf een besparing van 50% besparing had gerealiseerd, in vergelijking met de tijd die de voertuigen normaal onderweg zijn. 

De winst van dit testbedrijf is niet te verwaarlozen: het heeft bespaard op brandstof, heeft zijn winstmarge kunnen verhogen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot van zijn voertuigen kunnen verminderen (4,25 kg per bestelwagen per dag). 

Dr. Darren Chitty besluit: “Ons onderzoek kan een stimulans zijn voor bedrijven, maar ook voor overheden. In plaats van voertuigen te belasten die bepaalde gebieden binnenkomen, maakt dit soort software het mogelijk om een veel deugdzamere cirkel op te starten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord