MENU
HÅVN - Nieuw Zuid © Triple Living

HÅVN: Scandinavische harmonie en uitmuntendheid in Antwerpen

Onderzoek: een ”wonder” beton om gebouwen te koelen

29 maart 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie

Milaan: renoveren, verbeteren en innoveren

In een oud, verlaten gebouw werd de renovatie toegespitst op de kennis van planten. Een originele en positieve manier om de grote uitdagingen van de klimaatcrisis aan te gaan. 

In Milaan leverde een wedstrijd voor de renovatie van een oude appartementstoren zeer originele voorstellen op. Het winnende project is ondertekend door het consortium van Diller Scofidio + Renfro en Stefano Boeri Architetti. DivercityMag heeft het buitengewone initiatief van laatstgenoemde al geprezen als onderdeel van de vaccinatiecampagne voor 2021, waarvoor het 1.500 tijdelijke paviljoens heeft ontworpen die in Italiaanse steden zullen worden opgetrokken. Het Amerikaanse kantoor van zijn kant heeft iconische renovaties op zijn naam staan, zoals die van het Lincoln Center of de High Line in New York. 

Het project combineert het adaptieve hergebruik van erfgoedgebouwen met nieuwe milieuvriendelijke constructies, en voegt daar een “levende” en biofiele culturele bestemming aan toe. Een “laboratoriumserre” zal een meeslepende, educatieve, interactieve en innovatieve ervaring rond kunst en wetenschap van planten mogelijk maken. 

Een echt stadsbos in de hoogte

Door het bouwen van een nieuwe woontoren met 1.700 m 2 vegetatie, verdeeld over de verdiepingen zodat de flora van kleur verandert met de seizoenen, gedraagt het gebouw zich als een bos van 10.000 m2 dat 14 ton CO2 opneemt en 9 ton zuurstof per jaar produceert. De structuur zal in staat zijn om zelf 65% van zijn energiebehoefte te produceren. Het bestaande gebouw wordt aangepast aan de huidige standaarden voor kantoorruimte met behoud van het oorspronkelijke karakter.

Het project wordt beschouwd als het eerste Italiaanse herontwikkelingsproject in overeenstemming met de ESG-impactdoelstellingen (ESG = milieu-, sociale en bestuurspraktijken), en is ontworpen om te voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen.

Dit project illustreert de visie van een toekomstgericht Milaan. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord