MENU

Een nóg groener Groothertogdom

Seattle: een winkelcentrum dat wordt omgebouwd tot woningen

Carlo Ratti Associati

26 augustus 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Milaan: vier seizoenen onder één dak

Wil je op elk moment van het jaar een zomerwandeling kunnen maken? Binnenkort kan het in de Tuin van de Vier Seizoenen, een verbazingwekkende biodoom in aanbouw in Milaan.

Deze overdekte tuin, ontworpen door de designstudio Carlo Ratti Associati in samenwerking met Barbara Römer, zal gevestigd zijn in het Fiera di Milano-district. Precies op het terrein van een voormalig expositiecentrum, dat zal worden ontwikkeld tot een gemengde wijk, waarin woningen, winkels en kantoorruimten samenkomen. Onder een gewelf van meer dan 2500 m2 zal je in de tuin de vier seizoenen tegelijk kunnen beleven.

Verre van een energie-intensieve extravagantie is dit een nul-emissieproject dat een reeks van duurzame bouwprincipes zal afwijzen. Het energieverbruik zal vrijwel nul zijn. Het dak, gemaakt uit een doorzichtig plastic membraan (hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt om voetbalstadions te bedekken), zal uitgerust worden met digitale sensoren, die het mogelijk maken om het dak te openen en te sluiten, maar ook om de temperatuur en verlichting binnen te regelen. Het dak zal ook worden uitgerust met foto-elektrische cellen, die zullen worden gebruikt om energie te produceren, die dan zal worden herverdeeld over de vier seizoenen die in de koepel aanwezig zijn. Deze energie kan de lucht “in de winter” afkoelen of verwarmen in de zomer.

Het regenwater zal in elk deel van de tuin worden opgevangen en herverdeeld, afhankelijk van de “klimatologische” omstandigheden die voor elk gebied vereist zijn.

  • © Carlo Ratti Associati
  • © Carlo Ratti Associati
  • © Carlo Ratti Associati

 

Naast zijn speels aspect heeft deze ecologische serre de ambitie om zijn bezoekers te doen stilstaan bij de klimaatnoodtoestand. Maar ook om een duurzaam principe van het Internet of Plants te ontwikkelen, een geconnecteerde technologie die het mogelijk maakt om in de planten zelf de toestand van de gewassen (vochtigheid, behoefte aan water, input van meststoffen) en hun onmiddellijke omgeving (kwaliteit van bodem en lucht, windsnelheid, intensiteit van zonnestraling, regenval …) te verzamelen.


 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord