MENU

Luxemburg: oprichting van een Sustainability Academy 

Animeren van de begane grond: creatieve voorbeelden in overvloed

11 april 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

Mobiliteit: Foster+Partners herontwikkelen het station van Stockholm

Een team onder leiding van Foster+Partners is uitgeroepen tot winnaar van de competitie voor de herontwikkeling van het centraal station van Stockholm. Het winnende project zal meerdere vervoerswijzen integreren in één groot knooppunt, waarbij prioriteit wordt gegeven aan voetgangersverkeer en een nieuwe wijk voor gemengd gebruik wordt gecreëerd. Dit indrukwekkende project zal moedig illustreren hoe stations vandaag worden herontworpen om het stedelijk weefsel nieuw leven in te blazen.

Het centraal station van Stockholm, geopend in 1871, ligt in het hart van de stad en is het grootste vervoersknooppunt van Zweden. Het nieuwe plan, uitgevoerd in samenwerking met het Zweedse Marge Arkitekter, zal het aantal treinen dat in de stad aankomt verhogen, waardoor het potentiële aantal passagiers wordt verdubbeld. Het project zal worden gebouwd op de bestaande spoorlijnen en zal de omliggende straten met elkaar verbinden, wat de verbindingen tussen de verschillende districten van Stockholm zal verbeteren zonder de historische skyline te beïnvloeden.

Stockholm Station © Foster + Partners

Stockholm Station © Foster + Partners

De lokale architectuurcultuur respecteren

Door verschillende structuren (brug, viaduct…) te verkleinen en de verkeersstroom te verminderen, kan de stationshal worden vergroot. Het masterplan voorziet ook in de creatie van een openbaar plein, waardoor het nieuwe station beter kan integreren in het bestaande stedelijke weefsel. Het ontwerp is geïnspireerd op de schaal en kleuren van de historische gebouwen in de Klarawijk, een typische architecturale stijl van Stockholm. 

Ten slotte verbindt een tunnel alle transitplatforms van het station, waarbij vier vervoerswijzen worden samengevoegd. “Nu de collectieve aandacht van de wereld verschuift naar duurzamere manieren van leven, werken en reizen, is het van vitaal belang dat we onze vervoersknooppunten verbeteren en opnieuw ontwerpen en het stedelijke weefsel eromheen herstellen“, zegt Luke Fox, studiohoofd bij Foster + Partners.

Het project moet in 2023 het onderwerp zijn van stedenbouwkundige raadplegingen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord