MENU
Quel avenir pour le quartier Nord à Bruxelles?

Welke toekomst is er weggelegd voor de Noordwijk van...

La superficie des logements neufs diminue-t-elle?

Neemt de oppervlakte van nieuwe woningen af?

28 april 2017 Comments (0) Vastgoed

Namen onthaalt het eerste drijvende hotel in Europa

Europa’s eerste drijvende hotel werd ontwikkeld door de met sterren bezaaide chef Benoît Gersdorff en zou wel eens kunnen varen op de Maas. Bij zijn presentatie op Mipim zorgde het concept alvast voor sensatie.

Twaalf afzonderlijke kamers die zijn ingericht op basis van de romp van een catamaran, een restaurant, een educatieve serre en woningen voor de werknemers… Codenaam: «Project D’O”. Het concept werd uitgewerkt door de Naamse architect Patrick Genard en Benoît Gersdorff, manager van de Plage d’Amée en Nest. Dit drijvende hotel is geïnspireerd op de drijvende appartementen van de Servische onderneming Salt & Water. Volgend jaar is het misschien terug te vinden aan de oever van de Maas.

De afzonderlijke kamers van ongeveer 10 bij 3 meter zouden elk bestaan uit een salon, een douche en een terraslounge. Overdag kunnen ze bewegen op de Maas, tussen de twee sluizen. ’s Nachts zouden ze worden vastgemeerd aan het strand van Amée. Deze luxekamers zitten vol hightech snufjes en worden aangedreven door elektriciteit en zonne-energie. Ze kunnen gegeolokaliseerd worden als hun bewoners besluiten om ze te laten varen.

Gemengde functies

“Project D’O” werpt zich ook op als een gemengd vastgoedconcept met naast het hotel een milieugebonden, sociaal en educatief luik. Langs de wal biedt het op 3 verdiepingen plaats aan een gastronomisch restaurant, een “urban café”, een loungebar en een zaal voor seminaries, vergaderingen, banketten. “Het doel is ook om er een plaats van onderzoek naar stedelijke landbouw, korte distributiekanalen, permacultuur en traceerbaarheid van te maken”, aldus Benoît Gersdorff. Maar ook een pool voor sociale herintegratie voor jongeren die belangstelling hebben voor het hotelwezen… Want het is in de eerste plaats geen vastgoedproject, maar vooral een humaan project.

Het project werd voorgesteld in de marge van de MIPIM in Cannes en heeft een sterke indruk gemaakt. Vooral op een Japanse investeerder die het idee graag wil overbrengen naar andere wateren. Maar Benoît Gersdorff blijft realistisch: zijn idee kan slechts tot stand komen als het toestemming krijgt van de haven van Namen, en als begonnen wordt aan de reconstructie van het restaurant, dat een investering tussen de 4 en 6 miljoen vraagt. De Stad zou er niet tegen zijn, maar heeft nog niet officieel haar akkoord gegeven.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord