MENU
Horizon 2020 est le plus grand programme de recherche et d'innovation jamais réalisé par l'Union européenne. Outre l'intérêt que lui portent les investisseurs des secteurs public et privé, il bénéficie d'un financement de près de 80 milliards d'euros sur 7 ans (de 2014 à 2020). Horizon 2020 contribuera à la réalisation d'une croissance économique intelligente, durable et inclusive. Son objectif est d'assurer que l'Europe atteigne un niveau scientifique et technologique de classe mondiale, élimine les obstacles freinant l'innovation et facilite la collaboration entre le secteur public et le secteur privé en vue de trouver des solutions aux grands enjeux auxquels la société est confrontée. Ce guide donne des indications détaillées sur le programme.

“What happens in Leuven… changes the world!”

©-Boston-Dynamics

Luxemburg: bouwrobots die recht uit een sciencefictionfilm komen

Nijmegen © Marcel van der Burg

6 december 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Nijmegen (Nederland): bouwen met materialen die teruggroeien

Twee Nederlandse architecten hebben zojuist een eervolle vermelding gekregen van de jury van de Egurtek-prijs, een internationale erkenning die architectonisch werk bekroont dat hout als een belangrijk element in nieuwbouw of renovaties gebruikt.

De vijf rijtjeshuizen van het Mijn Houten Huis-project werden met Oostenrijkse dennen gebouwd. De gevel is gemaakt van thermowood, een hout dat werd behandeld bij zeer hoge temperatuur, waardoor het een duurzaamheid, sterkte en stabiliteit heeft zodat geen chemicaliën nodig zijn. Dit betekent dat dit hout aan het einde van zijn levensduur perfect kan worden gerecycled of behandeld zonder dat er vervuilende stoffen vrijkomen.

Op een paar schroeven en metalen platen na is alles gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Zoals Marije ter Steege, oprichtster van de Nederlandse studio MAATworks, opmerkt: “Ik hoop dat ons werk niet alleen onze klanten maar ook onze collega’s zal inspireren. Om te voorkomen dat we onze planeet uitputten en te veel CO2 produceren, moeten we bouwen met grondstoffen die teruggroeien. Ik werk daar al meer dan tien jaar aan.

  • Nijmegen © Marcel van der Burg
    Nijmegen © Marcel van der Burg
  • Nijmegen © Marcel van der Burg
    Nijmegen © Marcel van der Burg
  • Nijmegen © Marcel van der Burg
    Nijmegen © Marcel van der Burg

Een project ontwikkeld met de toekomstige inwoners

Een ander kenmerk van dit wooncomplex is dat al bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de behoeften en wensen van de toekomstige bewoners. Het Mijn Houten Huis-project is ontworpen om zo flexibel mogelijk te zijn, waardoor een maximum aan reeds geprefabriceerde elementen aanwezig is. Studio MAATworks stimuleert ook zelfbouw: in 2015 hadden ze al een materiaal op de markt gebracht dat gebaseerd was op cross-gelamineerd timber (CLT), afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

De Nederlandse studio gaat ervan uit dat in een tijd waarin iedereen gezond wil eten, zich duurzaam wil kleden en verantwoord wil reizen, het noodzakelijk is deze lijn verder te zetten en zo de mogelijkheid te vergemakkelijken om in een bio-based huis te wonen, waarvan het ontwerp rekening houdt met het klimaat, de zon en de wind. Maar ook ontworpen met hernieuwbare materialen, die helpen CO2 op te vangen in plaats van vrij te geven, waardoor de wereld schoner wordt in plaats van haar te overbelasten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord