MENU

Een Londens hotel dat vervuiling absorbeert

De nieuwe hoofdzetel van Swatch in Biel is een...

11/12/2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

Noorwegen: een gebouw dat meer stroom produceert dan het verbruikt

Snøhetta, het meest innovatieve architectenbureau van Noorwegen, heeft zichzelf de uitdaging gegeven om over het hele land powerhouses te bouwen. Dat zijn gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken.

Van buitenaf geeft het nieuwe gebouw, ontworpen door de Noorse firma Snøhetta in Trondheim, aan de oevers van de gelijknamige fjord, niets van zijn geheim prijs. Nochtans kan de structuur genaamd “Powerhouse Brattørkaia” dubbel zoveel elektriciteit produceren dan de 18.000 m2 kantoren er dagelijks verbruiken. Het 40 meter hoge hoekgebouw biedt 18.000 m2 kantoorruimte aan verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in goederenvervoer en bouw.

Een eerder traditioneel project, voor 43 miljoen euro. Behalve dan dat het is bedekt met 3.000 m2 zonnepanelen, 981 op de gevel en 2.000 op het dak. Het resultaat: het kan 458.457 kWh zonne-energie per jaar produceren. Het zal groene stroom leveren voor het gebouw zelf, de omliggende gebouwen en het elektrische vervoer van de stad. Dat zal het doen met behulp van een intelligent micro-net.

 

  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta
  • Powerhouse Brattorkaia © Snohetta

Beter dan een elektriciteitscentrale

Alle genialiteit bevindt zich in zijn opslagruimte, genesteld onder de fundering, waar overtollige energie die wordt geproduceerd tijdens de lange zomerdagen wordt opgeslagen voor hergebruik tijdens de lange, koude winter. Snøhetta bouwt niet alleen een mini-elektriciteitscentrale in het hart van de stad, maar heeft er ook voor gezorgd dat de Powerhouse zo energie-efficiënt mogelijk is. De verlichting wordt tot een minimum beperkt dankzij een atrium dat in alle kantoren natuurlijk licht verspreidt.

Ook de verwarming en koeling zijn zo efficiënt mogelijk ontworpen. Zo is de gevel ontworpen om de buitenwind te gebruiken om het interieur te “ventileren”. De architecten willen dit soort gebouw in het hele land neerzetten en op die manier “nieuwe standaarden voor de bouwindustrie creëren, in het licht van de klimaatcrisis”.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord