MENU
Porsgrunn © Ivar Kvaal

Noorwegen: kantoren die meer energie produceren dan ze verbruiken

Vancouver passivhaus © WKK architects

Vancouver: een passief huis in de hoogte

Paris Edison © Manuelle Gautrand Architecture

18 januari 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Op het platteland in het hart van Parijs

In het hart van de Franse hoofdstad is onlangs een oase van hout en groen ontstaan, in een buurt die, tot nu toe, krioelde van betonnen torens. Een origineel project in meer dan één opzicht.

Paris Edison© CMP-bois

Paris Edison© CMP-bois

Het Edison Lite-gebouw biedt een nieuw type huisvesting met drie basisprincipes. In de eerste plaats kon elke bewoner deelnemen aan het ontwerp van zijn of haar eigen woning. Alle toekomstige bewoners konden hun wensen voor de inrichting kenbaar maken en werden in hun keuzes en beslissingen door de ontwikkelaar begeleid.

Daarnaast beschikken de inwoners niet alleen over hun eigen woning, maar ook over 20% van de modulaire en multifunctionele zones, die voor iedereen beschikbaar kunnen worden gesteld voor een show, een tentoonstelling, een maaltijd, een gemeenschapsevenement … Het samenleven en de gezelligheid spelen een centrale rol: zo kunnen de bewoners knutselen in een groot atelier op het gelijkvloers, dichtbij hun kelder. De gemeenschappelijke zones zijn ontworpen in de vorm van een pad, waardoor de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, van de kelder tot het dak.

Tot slot hebben het groen en de natuur een grote rol gespeeld in het ontwerp van dit gastvrije gebouw. Iedereen heeft recht op een plantenbak, maar ook op een grote gemeenschappelijke tuin van 150 m2 op het dak. Gezien de aanplanting lang voor de komst van de eerste bewoners begon, werden ze verwelkomd door planten die al volgroeid waren. In zekere zin, ” de natuur was er voor hen”. De gevels zijn ook grotendeels begroeid.

Parijs heruitvinden

Het is een “permaculturele” levenswijze: elke bewoner zal een deel van zijn of haar voedselbehoeften zelf telen, zal de trots ervaren om eigen groenten te zien groeien, waardoor ze minder afhankelijk zijn van toeleveringsketens (ik eet wat ik geteeld heb) en het draagt tegelijkertijd ook bij aan de schoonheid van het gebouw, dat werd ontworpen door de architecte Manuelle Gautrand.

Paris Edison © Manuelle Gautrand Architecture

Paris Edison © Manuelle Gautrand Architecture

Een ander origineel kenmerk van het project: er zijn geen mede-eigendomskosten. Die worden gefinancierd door de sharing economy: de huur van de winkel op het gelijkvloers wordt gebruikt voor de exploitatie van het gebouw. Edison Lite, die zich richt op samenleven, is één van de laureaten van de oproep tot innovatieve projecten in het kader van “Réinventer Paris“. De houten gevel contrasteert met de wijk waarin het werd gebouwd (Parijs XIIIe), en benadrukt dat houten constructies vrij zeldzaam zijn in het Parijse stedelijke landschap.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord